ЕК: Икономиката на ЕС вероятно ще избегне рецесията

Инфлацията ще остане устойчиво висока за страните от Източна Европа

Новини
13:07 - 13 Февруари 2023
1271
ЕК: Икономиката на ЕС вероятно ще избегне рецесията

Икономиката на ЕС навлиза в по-добро състояние, отколкото сочеха есенните прогнози - това се подчертава в оповестената зимна икономическа прогноза на Европейската комисия. Същевременно еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони съобщи, че инфлацията ще остане устойчиво висока за страните от Източна Европа.

Според зимната прогноза през тази година се очаква растеж от 0,8 на сто в ЕС и 0,9 на сто в еврозоната, като вероятно и в двете ще бъде избегната техническата рецесия, която се очертаваше в началото на годината. Продължаващата диверсификация на енергийните източници и резкият спад в потреблението позволиха съхранение на газ над сезонната средна стойност за последните години, а цените на едро спаднаха далеч под равнището отпреди войната, отбеляза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Темпът на растеж за догодина остава непроменен - 1,6 на сто за ЕС и 1,5 на сто за еврозоната.

След като инфлацията достигна рекордно ниво от 10,6 на сто през октомври, тя намаля заради спадащата енергийна инфлация. Според прогнозата тя ще спадне от 9,2 на сто за 2022-ра година до 6,4 на сто за тази и на 2,8 на сто догодина в ЕС.

Еврокомисар Джентилони обаче предупреди:

„През тази година се очаква инфлацията да остане устойчиво висока в страните от Източна Европа, най-вече в държавите извън еврозоната. През следващата 2024-та година тя ще се успокои,

но в същите тези страни ще се задържи на рекордно високи нива в сравнение с останала част от ЕС“.

Джентилони подчерта, че икономиката на ЕС е показала забележителна сила миналата година, а през тази се очаква тя да има по-добри показатели, отколкото сочеха есенните прогнози на Комисията. Същевременно той предупреди, че всичко зависи от прилагането на различните политики.

„Европейците продължават да са изправени пред труден период“, заключи той.