EК не преговаря за ваксини срещу Covid-19 с Китай и Русия

Комисията ще води разговори за ваксини, произведени в Европа

Новини
15:06 - 30 Октомври 2020
1246
EК не преговаря за ваксини срещу Covid-19 с Китай и Русия

Европейската комисия съобщи днес, че не преговаря с производители на възможна ваксина срещу COVID-19 от Китай или Русия.

Говорител на комисията уточни, че държавите от ЕС нямат право самостоятелно да водят подобни преговори, нито да внасят и разпространяват ваксини, за които няма одобрение на европейско равнище. Той добави, че в случай на нарушение комисията ще предприеме съответните действия, предава БТА.

Ваксините, които ЕК договаря, ще бъдат произвеждани в Европа, заяви говорителят. Той поясни, че за да бъде пусната на пазара, всяка ваксина предварително трябва да бъде подложена на задълбочена оценка и това предполага да има достатъчно данни за благотворното й въздействие.

По-рано тази седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че в най-добрия случай догодина ЕС ще разполага с до 1,2 млрд. дози ваксина и ще бъдат ваксинирани до 700 милиона души. По нейните думи на месец в ЕС догодина се очаква да бъдат доставяни между 20 и 50 милиона дози, като първите мащабни пратки са насрочени за април. Снощи тя допълни, че разпределянето на ваксините между държавите в ЕС ще бъде едновременно.