ЕК не вижда драма със спиралата от избори у нас

ГЕРБ ридае срещу договореното от кабинета "Петков" с Брюксел

Политика
11:25 - 15 Ноември 2022
2184
ЕК не вижда драма със спиралата от избори у нас

Народни представители от 10 парламентарни комисии провеждат среща с ръководителката на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия Селин Гауер, която е на посещение у нас.

В обръщение към депутатите тя подчерта, че предсрочните избори и липсата на редовно правителство не поставят изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) под въпрос. 

"Независимо от правителство или парламент, този план е насочен към дългосрочни предизвикателства пред страната", каза тя, цитирана от БНР. 

Гауер изтъкна като приоритети борбата с корупцията, което да доведе до постепенно премахване на механизма за мониторинг и сътрудничество, енергийният преход, социалната трансформация, подкрепата за региони и инвестиции в образованието и здравеопазването.

Планът за възстановяване и устойчивост е шанс да водим света по европейски модел за развитие, отбеляза в приветствието си Калина Константинова, председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии. Тя изрази удовлетвореност от факта, че България вече е получила първото плащане по Плана:

"В този критичен момент, както за Европа, така и за целия свят, Планът за възстановяване и устойчивост е един от най-важните механизми за провеждане на успешни ключови реформи и за излизане от кризите на национално и европейско ниво. В тази връзка първото плащане по Плана има важна роля за една финансова подкрепа за икономиката ни, която ще ни направи по-конкурентни, дигитални и зелени."

Междувременно енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев скочи срещу договореното от правителството "Петков" с Брюксел. 

"От срещата с ЕК днес в парламента стана ясно, че "промяната" са договорили следното: Затваряме 40% от въглищните централи до 2026 години и ни отпускат пари за батерии. И това ако не е кон за кокошка, здраве му кажи!", коментира Добрев. "Сделката" му напомня на предприсъединителния период, когато страната затвори 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй", но тогава според депутата си струвала. 

"Промяната за сетен път доказаха едно - не могат или не искат да защитят националния интерес!", добавя гневен още Добрев.