EК: Няма решение в ЕС за изпращане на войски в Украйна

Еврокомисията излезе с позиция след снощните изявления на Еманюел Макрон

Топ
15:12 - 27 Февруари 2024
1229
EК: Няма решение в ЕС за изпращане на войски в Украйна

На равнище ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна, включително пехота. Това заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел Николай Желязков. В комисията беше дадена пресконференция в отговор на въпрос, свързан със снощните изявления на френския президент Еманюел Макрон.

Говорителят приветства обявената от френския президент коалиция за доставка на ракети с голям обсег и посочи, че Украйна има нужда от такова оръжие. „Доставки на оръжие от държави извън ЕС се обсъжда, европейските страни решават дали общият бюджет може да покрива подобни разходи”, допълва говорителят.

Той казва още: „Видовете военна подкрепа за Украйна са суверенно решение на държавите от ЕС. Съюзът прие решение да подкрепи страната с всичко необходимо, за да спечели тя войната, в която се отбранява срещу руското нападение. Държавите от ЕС потвърдиха това решение многократно. Само част от оказваната помощ преминава през равнището на ЕС. Оказваната двустранна помощ се преценява от държавите в ЕС, тяхна е оценката с какво най-добре могат да подкрепят Украйна”, обобщи говорителят.