ЕК облекчи търговията със свине за някои райони в България

Ограниченията бяха заради опасенията за африканска чума

Свят
13:48 - 26 Март 2023
1385
ЕК облекчи търговията със свине за някои райони в България

Държавите членки на Европейския съюз единодушно одобриха промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати. Това съобщиха от Министерството на земеделието. 

В резултат на обсъжданията на 23 март т.г., с по-облекчен режим на търговия са животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в следните населени места по области: Благоевград (Сандански, Струмяни и Петрич), Пловдив (Хисар, Съединение, Марица, Родопи и Пловдив) и Варна (Бяла и Долни Чифлик).

Ограниченията, приложими за зони в част III от приложението на регламента, определящ специални мерки за контрол по отношение на Африканската чума по свинете, остават само за животновъдни обекти в няколко населени места в област Пазарджик (Априлци, Сбор, Цар Асен, Росен, Овчеполци, Гелеменово, Сарая, Юнаците и Величково, Попинци, Левски, Елшица, Памидово, Динката, Щърково, Калугерово, Карабунар и с. Свобода).

След публикуването на изменението, с изключение на посочените населени места от област Пазарджик, в останалата част от територията на България ще се прилагат мерките за ограничителна зона от част II, с огнища на АЧС при диви свине, съгласно категоризацията на ЕС.

Рискът по отношение на АЧС остава висок поради повсеместното разпространение на заболяването в популацията на дивите свине в Европа, включително при дивите свине на територията на България, отбелязват още от министерството. Необходимо е усилията за ликвидиране на заболяването АЧС да продължат, като се спазват мерките за биосигурност, с акцент върху прилагането на строги мерки за предотвратяване на директни или индиректни контакти между домашни и диви свине. Също така е необходим и интегриран подход по отношение на популацията на диви свине в България и съседните държави, посочват от институцията.

Европейската група за размисъл относно свинското месо представи окончателния си доклад на Европейската комисия (ЕК) на 18 януари т.г., десет месеца след първата си среща на 10 март 2022 година. Преди дни на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие еврокомисарят Януш Войчеховски призна работата на групата и представи отговора на Комисията на препоръките в доклада. Преминаването към по-устойчиви, щадящи околната среда и животните системи за свиневъдство трябва да бъде приоритет за сектора, пише на официалната страница на ЕК.