ЕК одобри „Околна среда“ с бюджет от над 3,5 млрд. лв.

Свят
17:13 - 10 Октомври 2022
1718
ЕК одобри „Околна среда“ с бюджет от над 3,5 млрд. лв.

Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., с бюджет 3 565 881 509 лева, е официално одобрена от Европейската комисия. Нейното потвърждение идва месец по-рано от заложените срокове.

Програмата е съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и държавния бюджет на Република България. Програмата има за цел да подобри ВиК инфраструктурата, качеството на атмосферния въздух, екологично управление на отпадъците, опазване на биоразнообразието на България, както и превенция и управление на риска от наводнения, свлачища и горски пожари. За тези цели са създадени 5 основни приоритета.

За първият са отредени 1399 млн. лв., който се отнася за събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води, за водоснабдяването, както и за подобряването оценката на качеството на питейно-битовите води. За районите на Велико Търново, Габрово, Плевен, София-град, София-област, Търговище, Хасково и Добрич е предвидено разширяване и модернизация на ВиК инфраструктурата. А за районите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград Приоритет "Води" допуска разработване на регионално прединвестиционно проучване.

За Приоритет "Отпадъци" са предвидени 611,49 млн. лв., които се разпределят в системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци, модели за оптимизиране на процеса на управление на битовите отпадъци, рекултивация на депа, също в системи и центрове за разделно събиране и подготовка за повторна употреба и поправка.

Трети приоритет е "Биологично разнообразие", с бюджет от 259,09 млн. лв., който подкрепя дейности за развитие на мрежата Натура 2000 (регистър на защитени зони), подобрява природозащитното състояние на местообитания и видове, опазва и възстановява екосистемите извън Натура 2000.

441,31 млн. лв. са средствата за Приоритет "Риск и изменение на климата", които служат за борба с горските пожари, превенция и управление на риска от наводнения и засушаване. Друга цел е изграждането на Национална система за управление на водите в реално време.

Основен и последен приоритет на програмата е намаляването на замърсяването на въздуха, за който са отделени над 773,47 млн. лв. Средствата са насочени към мерки за редуциране на вредните емисии от битово отопление и транспорт, които включват безвъзмездна подмяна на топлоуреди на твърдо гориво с екологични алтернативи за домакинствата. Бюджетът подпомага подобряването на мониторинга на качеството на атмосферния въздух (КАВ), както и за създаване на Национална мрежа на експерти по КАВ.