ЕК одобри финансова подкрепа от 400 милиона евро за "Булгаргаз"

Новини
18:07 - 10 Октомври 2023
2663
ЕК одобри финансова подкрепа от 400 милиона евро за "Булгаргаз"

Европейската комисия даде зелена светлина за мярката, предложена от България, на стойност 400 милиона евро (800 милиона лева) в подкрепа на обществения доставчик на природен газ, "Булгаргаз" ЕАД.

Одобрението идва в контекста на руската инвазия и предизвиканото от нея напрежение на европейските газови пазари, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Основната причина за тази мярка е прекъсването на договора на "Булгаргаз" ЕАД с руската компания "Газпром експорт", като последният осигуряваше 90% от обемите природен газ за България. Това спиране предизвика сериозни нужди от ликвидност за "Булгаргаз" поради резко нарастващите цени на газа на европейските пазари.

Помощта ще бъде предоставена под формата на субсидиран заем от българското министерство на енергетиката, като той покрива спешни нужди от ликвидност и е в съответствие с временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Европейската комисия.

Въз основа на извършените оценки и анализи, Европейската комисия установи, че предложената българска мярка е в съответствие с правилата на ЕС и е необходима и целесъобразна за преодоляване на текущите икономически предизвикателства в страната.