ЕК одобри за финансиране ключови за България транспортни проекти

Мрежа от паркинги в страната, FAST Danube 2 и два жп проекта получиха зелена светлина по програмата за свързване на Европа

Свят
16:28 - 17 Юли 2024
1344
ЕК одобри за финансиране ключови за България транспортни проекти

Европейската комисия (ЕК) избра 134 проекта, сред които 6 с българско участие, които ще получат над 7 милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС по линия на Механизма за свързване на Европа - инструмента на ЕС за стратегически инвестиции в инфраструктура. Това е най-голямата покана за представяне на предложения по настоящата програма "Транспорт" на механизма, съобщи БТА, като се позова на Европейската комисия.

България се очаква да получи финансиране за общо 6 проекта - 3 национални и 3 многонационални с участието на субекти от българска страна.

Над 26,7 милиона евро се предвиждат за проект за изграждане на 6 нови безопасни и сигурни зони за паркиране на камиони, отговарящи на критериите за златно и платинено ниво на сигурност, с 426 паркоместа за тежкотоварни превозни средства на четири ключови места от мрежата TEN-T в България и в близост до градски райони и автомагистрали.

По-рано МТрС описа проекта "Безопасна и сигурна мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства за постигане на интелигентна мобилност в България" на Сдружение "Аутомотив Клъстер България". Проектът поставя началото на мрежа от паркинги в страната, свързани с електронна система за резервации, която ще позволява на компаниите по-добре да планират своите пътувания и престой в България. Той включва

изграждането на четири нови паркинг зони с шест паркинга и общ капацитет от 426 паркоместа за тежкотоварни автомобили.

Те ще са разположени в областите София, Перник и Пазарджик, като тази мрежа ще бъде поетапно надграждана. Очаква се проектът да стартира през септември тази година и да приключи до февруари 2027 г.

Сред одобрените инвестиции са и два проекта в железопътния сектор.

За модернизация на тягови подстанции Червена вода и Хитрино край границата с Румъния при Гюргево са отпуснати 12,4 млн. евро на НК "Железопътна инфраструктура".

Вторият жп проект е за развитие на железопътната мрежа на територията на пристанищни терминали "Бургас-Изток 2" и "Бургас-Запад".

Той включва изграждането на около 4 км нови жп линии и нова разпределителна гара на пристанището. С увеличаването на капацитета на жп линиите в бургаското пристанище значително ще се подобрят връзките между железопътния и морския транспорт. Общата стойност на дейностите е 10,7 млн. евро, а бенефициент е "БМФ Порт Бургас" ЕАД.

Зелена светлина от Европейската комисия получи съвместния българо-румънски проект FAST Danube 2. Той е подготвен в партньорство между България и Румъния и включва драгажни и укрепителни дейности в общата част на реката, така че да се гарантират добри условия за корабоплаване 340 дни в годината. С проекта значително ще се подобри свързаността на Дунавския регион и ще се улесни движението на товари и пътници по основната TEN-T мрежа. Общата му стойност е почти 112 млн. евро, от които 95 млн. евро са европейски средства.

Механизмът за свързване на Европа - Транспорт е инструментът за финансиране на осъществяването на европейската политика в областта на транспортната инфраструктура. Тя има за цел да подкрепи инвестициите в изграждането на нова транспортна инфраструктура в Европа и в модернизирането на съществуващата. От 2014 г. насам механизмът е подкрепил над 1500 проекта с 37,5 милиарда евро.