ЕК отлага разпределението на работата на новите еврокомисари

Актуални новини
14:59 - 10 Септември 2024
725
ЕК отлага разпределението на работата на новите еврокомисари

Европейската комисия съобщи, че отлага за следващия вторник представянето на проекта с разпределението на работата на новите еврокомисари, предава БТА. Това се налага заради промяната на предложението за еврокомисар от Словения.

Словенското правителство съобщи, че парламентът в Любляна ще даде в петък мнение по предложения нов кандидат и едва след това кандидатурата ще бъде официална, обясни на пресконференция говорител на комисията. Той добави, че заради това ЕК е предложила на

Европейския парламент насрочената за утре среща на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен с ръководството на ЕП да се отложи за следващата седмица в Страсбург.

Словения предложи еврокомисар жена, след като номинираният по-рано мъж се отказа от позицията. Оттеглилият се кандидат уточни, че отказът му е свързан с разговор с Фон дер Лайен.

Преди месеци Фон дер Лайен изрази стремежа си в следващата ЕК броят на мъжете и жените еврокомисари да бъде сходен. Говорител на комисията уточни в началото на септември, че крайният срок за номинациите за еврокомисари до края на август е пожелателен.