ЕК отмени забраната за продажба на украински хранителни продукти в 5 страни членки

Украйна
20:27 - 15 Септември 2023
4173
ЕК отмени забраната за продажба на украински хранителни продукти в 5 страни членки

ЕК обяви, че забраната за продажба на украински хранителни продукти в 5 страни членки спира да действа от днес.

От Комисията поясняват, че според анализа на износа от Украйна на четирите спорни земеделски продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, са изчезнали пазарните изкривявания в 5-те страни-членки - България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. Оттам съобщават още, че Украйна се е съгласила да въведе всякакви правни мерки, в т.ч. и лицензионна система за износ в рамките на 30 дни, за да се избегне увеличаване на количеството изнесено зърно.

Страната трябва да задейства от утре ефективни мерки за контрол на износа на четирите групи стоки, за да се предотвратят изкривявания на пазара в съседните страни членки. Украйна ще даде план за действие на платформата за координация не по-късно от 18-и септември.

Комисията и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез платформата, за да реагират при непредвидени обстоятелства.

Комисията ще се въздържа от налагането на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки от Украйна са задействани и работят с пълна сила. 

Вчера българският парламент реши да свали забраната за внос на пшеница от Украйна.

По-рано днес премиерът Денков препотвърди позицията на правителството, че решението за освобождаване на вноса е добро за икономиката и не засяга сектора на зърнопроизводство, както производителите твърдят.

Той обяви още, че е поканил зърнопроизводителите на разговор утре и от тях зависи дали ще продължат диалога.