ЕК подписа договор за още 300 милиона дози ваксини с Moderna

Новини
20:35 - 01 Март 2021
2223
ЕК подписа договор за още 300 милиона дози ваксини с Moderna

Европейската комисия подписа договор за доставка на до 300 милиона допълнителни дози ваксини от американския производител Moderna. Това съобщи германскикят евродепутат от групата на ЕНП д-р Петер Лизе.

Очаква се 150 милиона да бъдат доставени през третото и четвъртото тримесечие на тази година. Има възможност и за допълнителни 150 милиона дози до 2022 г. 

Ваксината от Moderna е одобрена в Европейския съюз от 6 януари.

Евродепутатът от ХДС и говорител по здравната политика на най-голямата парламентарна група в Европейския парламент (ЕНП Християндемократи), д-р. Петер Лизе приветства споразумението.

"Договорът ще помогне да се гарантира, че всеки европеец има предложение за ваксинация до края на лятото. Според мен е още по-важно, че Moderna като РНК ваксина, може да бъде адаптирана много бързо, ако оригиналната ваксина вече не е ефективна срещу новите мутации и се наложи трета ваксинация през есента", коментира Лизе. 

„Очаквам ваксината Johnson & Johnson да бъде одобрена в Европейския съюз много бързо, вероятно в средата на март. Трябва също така да е ясно, че след това ваксината ще бъде доставена веднага след одобрението, както в случая с Moderna и BioNTech. Нуждаем се и от договор и с Novavax, който може да достави ваксини през второто тримесечие", казва лекарят и евродепутат.