ЕК погна Кипър и Малта за "златните паспорти"

Инвеститори могат да се сдобият с кипърски паспорт, ако вложат 2,5 милиона евро

Свят
16:28 - 20 Октомври 2020
1952
ЕК погна Кипър и Малта за "златните паспорти"

Европейската комисия открива процедури за нарушение срещу Кипър и Малта във връзка с "продажбата" на гражданство на Съюза, така наречените "златни паспорти" за богати инвеститори, информира АФП.

От Комисията подчертават, че това е незаконно и подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза.

Комисията изпрати официални уведомителни писма във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за "златен паспорт". Брюксел поиска обяснение от двете държави и предупреди, че схемите увеличават риска от пране на пари, укриване на данъци и корупция.

Комисията счита, че предоставянето на гражданство на Съюза за предварително определени плащания или инвестиции без действителна връзка със съответните държави членки подкопава същността на гражданството на Съюза. 

Кипърското и малтийското правителство разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма. Ако отговорите не са задоволителни, Комисията може да издаде мотивирано становище по този въпрос.

Кипър вече обяви, че ще прекрати схемата от следващия месец след разследване на "Ал Джазира", което разкри, че десетки, които са участвали в схемата, са разследвани за престъпления, лежали са в затвора и срещу тях са наложени международни санкции.

Говорител на Комисията коментира, че ЕС е разтревожен от призиви Кипър да въведе подобна схема и от факта, че Малта възнамерява да я разшири.

Кипър предлага гражданство в замяна на големи инвестиции от 2007 г., но през 2013 г. разшири схемата, докато Малта продава гражданство от 2014 г.

Инвеститори могат да се сдобият с кипърски паспорт, ако инвестират 2,5 милиона евро.