ЕК попари Турция за ЕС и я порица за позицията й за Хамас

Пореден доклад очертава "сериозни недостатъци" във функционирането на демократичните институции в Анкара

Новини
20:48 - 08 Ноември 2023
3404
ЕК попари Турция за ЕС и я порица за позицията й за Хамас

ЕС заяви, че е в "пълно несъгласие" с позицията на Турция спрямо Хамас, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече палестинската въоръжена групировка, която нападна Израел на 7 октомври "освободители", пише "Файненшъл таймс".

Упрекът на Европейската комисия дойде в доклад, публикуван в сряда, който очертава "сериозни недостатъци" във функционирането на демократичните институции в Турция, както и "влошаването на човешките и основните права" в страната.

Твърдият език е последният знак за това как отношенията между Турция и Европа остават напрегнати, дори след като Ердоган назначи това, което много анализатори видяха като по-приятелски настроен към Запада кабинет след изборната си победа през май. Оценката на Комисията за Турция е редовна част от отдавна закъсалите преговори за присъединяване на Анкара към ЕС.

Все по-категоричното осъждане от страна на Ердоган на операциите на Израел в Газа и постоянните критики към подкрепата, която еврейската държава получава от западните съюзници,

е източник на безпокойство в европейските столици, както и във Вашингтон, според няколко дипломатически източника.

Миналия месец Ердоган каза на членовете на политическата си партия в парламента, че "Хамас не е терористична организация, а освободителна група, муджахидинска група, която се бори да защити своите земи и граждани". ЕС и САЩ смятат Хамас за терористична организация.

Турският президент повтори тези коментари на неотдавнашен митинг в Истанбул, където нарече Израел "военнопрестъпник" заради бомбардировките му над Газа. Повече от 10 000 души са били убити в управлявания от Хамас анклав от избухването на войната, според представители на Газа.

"Реториката на Турция в подкрепа на терористичната група Хамас след атаките й срещу Израел на 7 октомври 2023 г. е в пълно противоречие с подхода на ЕС", каза комисията. Атаката на Хамас срещу Израел уби 1400 души, според израелски официални лица.

Оценката за Турция също така предупреждава за "отстъпление" в демократичните институции на Турция и основните права на човека. Това включва загриженост относно "отказа на Турция да изпълни някои решения на Европейския съд по правата на човека".

Законодателното крило на Съвета на Европа, което наблюдава ЕСПЧ, миналия месец издаде порицание, след като висш турски съд потвърди доживотна присъда срещу филантропа Осман Кавала по обвинения в опит за сваляне на правителството. Преди това ЕСПЧ призова Турция да освободи Кавала, заявявайки, че не е открил "факти, информация или доказателства", които да оправдаят задържането му.

Турция отвърна силно, като заяви, че Съветът на Европа е виновен за "историческа грешка" и обвини организацията в "инструментализиране на съдебните процеси за политика".

В доклада на комисията се казва още, че докато общите избори в Турция, спечелени от Ердоган през май, са "предложили на избирателите избор между истински политически алтернативи и участието на гласоподавателите остава високо .. пристрастното медийно отразяване и липсата на равни условия дадоха неоправдано предимство на действащия президент".

В него също се казва: "Политическият плурализъм в Турция продължава да бъде подкопаван от насочването към опозиционни партии и отделни членове на парламента."

Докладът в сряда дойде в ключов момент в отношенията между Турция и Европа, като ЕС и САЩ настояваха Турция да одобри присъединяването на Швеция към НАТО. Ердоган изпрати мярката до парламента, който се контролира от коалиция, ръководена от неговата политическа партия, но тя все още не е напуснала комисията по външна политика, която трябва да я одобри, преди да бъде гласувана от законодателите на страната.

Турция, която се опитва да привлече свеж западен капитал за своята икономическа реформа, също лобира силно за либерализиране на визовия режим на ЕС за своите граждани.