ЕК предупреди , че преговорите за разширяването траят дълго

Турция остава кандидат за присъединяване към ЕС

Политика
16:03 - 29 Май 2019
1383
ЕК предупреди, че преговорите за разширяването траят дълго

Европейската комисия препоръча днес за втори път ЕС да започне преговори за присъединяването на Северна Македония и Албания. Очаква се Съветът на ЕС да се произнесе по тази препоръка през юни.

Еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан отбеляза, че преговорният процес досега е бил продължителен и това няма да се промени. Началото на преговорите не означава, че те ще приключат утре или след броени дни. Това са дълготрайни процеси, нереалистично е да се мисли, че процесът ще бъде кратък, посочи той.

На Западните Балкани остава още много работа по въпросите на върховенството на закона, човешките права, борбата с корупцията и организираната престъпност, добросъседството, като се следва македонския пример. Не сме против присъствието на Китай в региона, но европейските стандарти трябва да бъдат спазвани при прозрачността, обществените поръчки, финансовите обвързаности, добави еврокомисарят.

Северна Македония и Албания се възползваха от възможността по най-добрия начин. Албания предприе задълбочена промяна на правосъдната система. Трябва да признаем напредъка, макар да остава още работа, посочи Хан.

Северна Македония постигна историческо споразумение с Гърция, промени конституцията. Страната се превърна в пример за помирение и добросъседски отношения, включително с договора с България, и е единствената държава в региона, която днес няма спор със съседите. Предприеха се действия срещу корупцията, произведени бяха честни избори, допълни еврокомисарят.

Топката е в полето на ЕС, коментира върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Отчитаме забележителен напредък в Северна Македония и Албания. Ценим постиженията в отношенията на Скопие с Атина и София. Правосъдната реформа в Албания продължава и дава видими резултати. В последната година ЕС направи огромни инвестиции в Западните Балкани, включително със стратегията за региона и срещата в София, добави тя.

Турция остава кандидат за присъединяване към ЕС и ключов, стратегически важен партньор. В интерес на гражданите е да се обърне посоката на отстъпление от реформите, да се прекрати напрежението със съседите, особено в Средиземно море, поясни Могерини. По нейните думи би настъпило обезсърчение, особено сред младите в региона, ако ЕС престане да бъде перспектива. ЕС е възможност за постигането на помирение, имаме обща отговорност промените да се превърнат в необратими, посочи върховният представител. По думите на Могерини днес основният двигател за разширяването на ЕС са страните от Общността, чиито съседи не са в ЕС.

Хан призова Босна и Херцеговина да излъчи управление, за да има ЕС събеседник. Той отчете, че остават известни проблеми в Черна гора и Сърбия. По неговите думи Сърбия има нужда от създаването на възможности за правно обвързващо споразумение с Косово. Необходимо е Косово да премахне въведените такси, за да възстанови диалога с Белград. Ще направя нов опит да развържем този възел. Може би през юли, макар да не съм сигурен, че ще успеем засега, уточни еврокомисарят.