EК: Продават опасни маски и дезинфектанти онлайн

Еврокомисията тества предпази средства, за да провери отговарят ли на правилата

Новини
19:53 - 07 Юли 2020
2403
EК: Продават опасни маски и дезинфектанти онлайн

Европейската комисия започна поредица от тестове на продукти, продавани онлайн по време на пандемията - маски, защитни гащеризони и дезинфектанти, за да гарантира, че те са безопасни и отговарят на правилата на ЕС, предаде Франс прес.

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес за опасността от продуктите, понякога представяни като "чудодейни лекове", които са били видени от милиони потребители в интернет по време на кризата с коронавируса.

Рейндерс осъди "продавачите, които намират нови начини да се възползват от уязвимостта на потребителите и да заобикалят съществуващите проверки по време на пандемията".

На 1 юли стартираха 63 уведомления през европейската система за ранно предупреждение във връзка с маски и десетина други, отнасящи се до защитни гащеризони, дезинфектанти за ръце и дори "палки" за дезинфекция с ултравиолетови лъчи, отбелязва БТА.

В резултат са предприети и последващи мерки, уточни Еврокомисията в комюнике.

Европейската комисия поиска сътрудничество от основните онлайн платформи за продажба, включително Амазон, Ибей, Алиекспрес и Сидискаунт (Amazon, Ebay, AliExpress, Cdiscount).

Основната стъпка беше да поискаме от тях да премахнат много бързо известен брой реклами и продукти от онлайн платформите, уточни Рейндерс на пресконференция.

Еврокомисарят е бил също в контакт с митнически служители в Китай във връзка с дейности по безопасността на изнасяните продукти.

През следващите месеци ще продължат да се извършват тестове на продукти, свързани с коронавируса.

Днес еврокомисар Рейндерс представи годишния доклад за дейността на системата за ранно предупреждение, която съществува от 2003 г.

През 2019 г. 31 държави, участващи в системата за ранно предупреждение (ЕС, Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), са подали 2 243 сигнала през тази система, което е довело до 4477 последващи действия. За година те са се увеличили с 10 на сто, а от 2015 г. - със 63 процента.

Категориите продукти, за които най-често се алармира, са играчки (29 на сто от общия брой сигнали), моторни превозни средства (23 на сто), и електрически уреди и оборудване (8 процента).

Има също предупреждения за козметични продукти, дрехи и детски стоки.

На пресконференция Рейндерс показа овъглена плюшена играчка и посочи, че това мече може да предизвика токов удар, а бутилка за вода в плюшено еленче е опасна защото не издържа на високи температури.

(Вeuc) изрази съжаление от остарялото законодателство, датиращо от 2001 г., което не е съобразено с ерата на онлайн пазаруването. Сега потребители могат да купуват директно от производители извън ЕС, но последващото проследяване на продуктите е трудно, смятат от Европейското бюро на потребителските съюзи.