ЕК: "Астра Зенека" нарушава договора, като фаворизира Великобритания

Свят
18:34 - 27 Януари 2021
2552
ЕК: "Астра Зенека" нарушава договора, като фаворизира Великобритания

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчерта, че в подписания договор за доставка на ваксини с „АстраЗенека“ няма клаузи за приоритет. Тя каза това в отговор на намерението на компанията да съкрати доставките си за ЕС с 60 на сто и съмненията, че е насочила голяма част от предвидените за Общността дози за Великобритания, предаде БНР. 

Управителният съвет на Еврокомисията и страните-членки и представители на „АстраЗенека“ се събират за пореден път тази вечер в опит да решат проблема.

Еврокомисар Кириакиду заяви:

„Ние подписахме споразумение за авансово закупуване за продукт, който в момента не съществува и все още няма разрешение за европейския пазар. И го подписахме именно, за да има гаранция, че фирмата ще изгради производствен капацитет, който да ѝ позволи да произведе необходимите дози веднага, след като получи разрешителното. Неизграждането им е против буквата и духа на споразумението“

„Отхвърляме логиката на "Първи дошъл, първи обслужен". Няма клаузи за приоритет в него. Те могат да работят в кварталните месарници, но не и в нашия договор“, допълни Стела Кириакиду.

336 млн. евро е сумата, за която Европейската комисия е сключила договор с „АстраЗенека“, съобщи висш представител на Комисията. Той не назова точното количество договорени ваксини, но каза, че става дума за трицифрено число.