ЕК разследва управлението на данни във Фейсбук

При доказана вина компанията може да бъде глобена от ЕС с 10% от нейните годишни глобални приходи

Новини
16:51 - 06 Февруари 2020
1608
ЕК разследва управлението на данни във Фейсбук

Управлението на данните на Фейсбук (Facebook Inc.) е подложено на допълнително проучване от страна на Европейската комисия като част от разследването за потенциално антитръстово поведение на водещата социална медия, съобщи в четвъртък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници запознати с въпроса.

ЕК проучва съответните документи, за да определи дали Фейсбук е извършил нарушения на антитръстовите правила, като е получавал достъп до информация на своите потребители и е злоупотребявал с нея за потискане на конкурентите и за ограничаване на конкуренцията, се твърди в информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Според източниците на финансова агенция внимателно са проучвани връзките на платформата за социални медии към вече затвореното приложение Onavo. За това приложение се твърдеше, че предоставя информация на Фейсбук за конкурентите на социалната интернет медия.

Ако бъде доказана вина, компанията Фейсбук може да бъде глобена от Европейския съюз с 10% от нейните годишни глобални приходи, което в конкретния случай ще възлезе на повече от 7 милиарда долара.