ЕК с нова директива за защита на критичната инфраструктура

Страните членки ще бъдат задължени да приемат национални стратегии и да осъществяват редовна оценка на риска

Новини
21:12 - 16 Януари 2023
2591
ЕК с нова директива за защита на критичната инфраструктура

11 сектора са включени в новата директива на ЕС за защита на критичната инфраструктура, която влиза в сила от днес. Също от днес е в сила и директивата за по-висока киберсигурност в Общността. 

Новата директива за защита на критичната инфраструктура бе предложена от Европейската комисия след взривовете по тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, като чрез нея ще се укрепи устойчивостта й срещу редица заплахи, сред които природни бедствия, терористични и вътрешни заплахи или саботаж. 

Тя ще покрива секторите енергетика, транспорт, банково дело, инфраструктура на финансовите пазари, здравеопазване, питейна вода, отпадни води, дигитална инфраструктура, публична администрация, Космос и храни. 

Страните членки ще бъдат задължени да приемат национални стратегии и да осъществяват редовна оценка на риска, за да определят кои участъци от инфраструктурата се смятат за критични или жизнено важни за обществото и икономиката. 

Директивата за по-висока дигитална устойчивост ще покрива доставчиците на услуги за електронна комуникация, центровете за услуги с данни, отпадните води и управлението на отпадъците, както и сектора здравеопазване.

Страните членки разполагат с 21 месеца, за да транспонират и двете директиви в законодателствата си.