ЕК ще представи новия доклад за върховенството на закона през юли

ЕС
12:39 - 30 Март 2023
1315
ЕК ще представи новия доклад за върховенството на закона през юли

Европейската комисия ще представи новия доклад за върховенството на закона в ЕС през юли, съобщи днес пред Европейския парламент в Брюксел зам.-председателката на Европейската комисия Вера Юрова.

При изготвянето на тазгодишния доклад ЕК се старае да повиши прозрачността, свързана с използваните източници на информация, отбеляза Юрова. Тя уточни, че се предвижда да бъде отчетено изпълнението на отправените препоръки, след като миналата година комисията за пръв път отправи изрични насоки към страните в ЕС.

По-късно днес ЕП ще гласува резолюция, като се предвижда да призове ЕК да следи отблизо състоянието на медиите и да предприема последващи действия по отправените препоръки "чрез подходящи политически и правни мерки". В предложения текст се отчита, че заплахите срещу журналистите ще продължат, докато институциите не могат или не желаят да преследват разкриваната от медиите корупция. Допълва се, че за съжаление независимостта на правораздаването в някои страни от ЕС е повлияна от политизиране.

В проекторезолюцията е отправен призив Еврокомисията да поставя ясни срокове за прилагане на препоръките и да посочва последиците в случай на неизпълнение. Очаква се евродепутатите настоятелно да призоват ЕК да предприеме съответните действия, особено когато правителствата не проявяват желание да спазват препоръките. Предвижда се те да изразят съжаление, че докладът не отчита ясно като съзнателен процес отстъплението от принципите на правовата държава в няколко страни от ЕС.