ЕК стартира наказателна процедура срещу Полша

Варшава провокирала с новите дисциплинарни мерки, предприети срещу съдии

Новини
14:05 - 03 Април 2019
1727
ЕК стартира наказателна процедура срещу Полша

Европейската комисия изпрати до Полша официално предупредително писмо по повод новите дисциплинарни мерки, предприети срещу съдиите, с което започна наказателна процедура срещу страната, съобщи БНР.

„Комисията стартира наказателна процедура, за да защити съдиите в Полша от политически контрол“, се казва в съобщение на институцията.

Според заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс въпросните мерки ограничават правомощията на съдиите и имат „очевиден ефект върху независимостта на съдиите“.

Варшава има два месеца, за да отговори на опасенията на ЕК. 

„Основната цел на този дисциплинарен режим, както и на останалата част от съдебната реформа, е съдиите да бъдат подлагани системно на политически контрол от страна на изпълнителната власт. Знаем, че дисциплинарните офиси, които се назначават от министерството на правосъдието, са започнали предварителни дисциплинарни разследвания и са открили дисциплинарни процедури срещу съдии, участвали в публичен дебат или  правили публични изявления срещу съдебната реформа, която е в ход. Също така те са поставили на прицел съдии, които са отправили запитвания до Съда на ЕС. Всичко това определено има смразяващо въздействие върху дейността на съдиите и е несъвместимо с изискванията за независимостта на съдебната система според определенията на Съда на ЕС“, каза Тимерманс.

Същевременно той призова правителството на Румъния спешно да предприеме действия, за да се върне на пътя на напредъка в усилията за борба с корупцията и предупреди, че в противен случай Комисията ще бъде принудена да предприеме незабавни и решителни мерки.