ЕК: Удължава се правото на превоз в ЕС от Украйна и Молдова

Това обаче ще става при нови условия

Новини
16:11 - 05 Март 2024
1151
ЕК: Удължава се правото на превоз в ЕС от Украйна и Молдова

Първоначално споразумения бяха подписани през юни 2022 г. и удължени до края на юни тази година. Те предоставят права на украинските и молдовските превозвачи, както и на превозвачите от ЕС за тези две държави. Обичайните пътища за превоз на стоки в региона са прекъснати или затворени заради войната, която Русия предприе срещу Украйна, а търговското корабоплаване в част от Черно море е затруднено по същата причина, пояснява комисията.

Предлага се занапред водачите на товарни превозни средства от Украйна и Молдова задължително
да носят документи, които да показват, че са упълномощени да извършват международен превоз и че превозът се осъществява съгласно споразумението; да имат документи, че празните курсове са в пряка връзка с транзитна или двустранна сделка; въвеждат се възможности за борба с измамите или подправянето на документи, както и с пътните нарушения. Предвижда се при нарушения на
безопасността по пътищата лицензът на превозвача да бъде отнеман.

Ако на националния пазар на автомобилни превози в определен географски район се установи
значително смущение заради споразумението, действието на споразумението може да бъде спряно в този географски район, предлага комисията.

Отбелязва се, че споразуменията за автомобилните превози бяха създадени, след като украинските пристанища бяха блокирани от Русия. Така презозите с камиони осигуриха жизненоважни стоки, като гориво и хуманитарна помощ, и помогнаха за износа на украински стоки като зърно, руди и стомана. 

След влизането в сила на споразумението украинският износ към ЕС се е увеличил с около две трети по отношение на транспортирания обем и с около една трета по отношение на стойността, добавя комисията. Повече от 300 000 допълнителни тона стоки са изнасяни за ЕС всеки месец след
сключването на споразумението, сочат данните.

Украинският внос от ЕС се е увеличил със сходен обем, но почти три пъти по-бързо от украинския
износ. Споразумението с Молдова е увеличило износа по шосе от страната за ЕС с 27 на сто по обем през третото тримесечие на 2022 г. и с 35 на сто в сравнение с третото тримесечие на миналата година, отчита комисията.