ЕК удължава срока на ваксинационните паспорти

Общество
08:33 - 27 Септември 2021
3515
ЕК удължава срока на ваксинационните паспорти

Предстои скоро Европейската комисия да удължи срока на сегашните ваксинационни сертификати, които бяха за една година с допълнителен срок. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в предаването на Би Ти Ви „Тази стурин“.

Според него наскоро ЕК е питала всички държави за подробности около ваксинационната капания и решението ще бъде взето скоро, още повече, че поставянето на първата игла започна още през декември миналата година.

Поставянето на трета доза засега не е необходимо, осен за хората, които работят в напрегната среда – медицински работници, работещите в социални домове и др. Същото важи и за хората с имунен дефицит, приемащите лекарства които са имунодепресори, хората на хемодиализа и др. Най-добре е да си направите тест, който да покаже нивото на имунитета ви и тогава да прецените дали да си поставите трета доза, каза Кунчев.

Сегашният ваксинационен сертификат обаче няма да се промени от това, че сте си поставили трета доза, т.е. няма автоматично да увеличи срока си, за това очакваме генерално решение на ЕК, защото сертификатът е европейски документ, обясни Кунчев.

Починалите ваксинирани са много малко и са предимно хора в горните възрастови групи и с много придружаващи заболявания, каза още Кунчев.