ЕК увеличава помощите за палестинците в Газа

Новини
14:57 - 01 Март 2024
880
ЕК увеличава помощите за палестинците в Газа

Европейскага комисия увеличава спешната подкрепа за палестинците.

Ще бъдат отпуснати допълнителни 68 милиона евро в подкрепа на палестинското население, които да бъдат усвоени чрез международни партньори като Червения кръст и Червения полумесец. Сумата е в допълнение към предвидената помощ в размер на 82 милиона евро, която ще бъде приведена в действие чрез Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) през тази година.

С това общият размер достига 150 милиона евро,

предаде БТА.

Освен това ЕК отпусна 125 милиона евро хуманитарна помощ за палестинците за 2024 г. Днес Комисията сключва договори за първите 16 милиона евро.

ЕК подчертава, че остава изцяло ангажирана с преодоляването на тежкото хуманитарно положение на палестинския народ, както в ивицата Газа, така и в по-широк план в региона.

"Подкрепяме палестинския народ в Газа и другаде в региона. 

Невинните палестинци не следва да плащат цената за престъпленията на терористичната групировка "Хамас". Те са изправени пред ужасни условия, които излагат живота им на риск поради липсата на достъп до достатъчно храна и други основни нужди", заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.