ЕК: Все още няма напредък , който да гарантира достатъчно на брой окончателни присъди за корупция в България

Свят
13:25 - 24 Юли 2024
1547
ЕК: Все още няма напредък, който да гарантира достатъчно на брой окончателни присъди за корупция в България

Все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия - това е една от констатациите в доклада за върховенството на закона за България за миналата година, оповестена от Европейската комисия.


Няма напредък и при подобряването на интегритета на заемащите висши изпълнителни позиции предвид европейските стандарти, особено че са налице съответните санкционни механизми за правителството, се казва в документа. В него се отбелязва известен напредък на работата за подобряване на прозрачността при разпределението на държавните реклами, особено на договорените с посредници като медийни агенции. 

 

Отчита се обаче пълно прилагане на препоръките от миналогодишния доклад за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет към европейските стандарти.

В доклада се отправят препоръки за адаптиране на дългосрочната правна рамка с цел избягване на дългосрочни командировки на съдиите за запълване на вакантни позиции. Също така трябва да бъде осъществен напредък при промените в законодателството, които да доведат до подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет, като се избегне риска от политическо влияние, особено замесването на съдебни органи при избора на негови членове.

Също така се препоръчва да се придвижат плановете за приемане на механизъм, с който да се въведат предпазни клаузи при процедурата за назначаване на депутати във Висшия прокурорски съвет, като се гарантира тяхната независимост и се вземат предвид европейските стандарти, особено за ролята на Съвета при назначаването и освобождаването на главния прокурор.