Екатерина Михайлова: Не може президентът да излъчва непоносимост към партии

Това е недобро държавническо поведение, категоричен е преподавателят по конституционно право

Политика
18:27 - 11 Юни 2023
4908
Екатерина Михайлова: Не може президентът да излъчва непоносимост към партии

Един от най-опитните ни политици отказа да е министър в новото правителство.

„Отказах да съм министър, защото излязох от политиката преди десет години. Нямам изкушението. Министър-председателят Николай Денков се опита да ме изкуши. Каза хубави думи, поласка ме, но аз много бързо му отговорих”, обясни Екатерина Михайлова пред Нова тв.

Тя подчерта, че дори не е седнала да размишлява от кого ще бъде подкрепено правителството. Според нея кабинетът е на тези, които са го избрали.

Михайлова направи коментар какъв е политическият знак на ДПС с подкрепата за кабинета „Денков-Габриел”, дошла от Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски: „В политиката знаците са важни. Който се опитва да каже, че няма знак - разбира се, може да го каже, но бяга от реалностите”, категоричен е преподавателят по конституционно право.

Тя даде и конкретни примери: „Първото демократично правителство на Филип Димитров беше на малцинството - на СДС с ясната подкрепа на ДПС, без участието им. Нямаше и година време и последва вот на недоверие от страна на депутати от БСП. При гласуването на вота на недоверие депутатите от БСП не го подкрепиха, но имаше един глас „за” - от Ахмед Доган. Тогава писаха, че ДПС е показало червен картон. Когато се гласува по този начин, нещо искат да кажат - могат да го кажат веднага, но може и да трябва да мине време”.

Според Михайлова да бъде уволнен главният прокурор сега е станало по-лесно след промяната в закона, с която се намалява необходимото мнозинство.

На въпрос как изглежда възможността след всички скандали, свързани с Иван Гешев, той да бъде отстранен заради израза „политически боклук”, тя отговори: „Веднага се сещаме за примера, който се дава с Ал Капоне. Голям престъпник, но накрая го осъдили за нещо малко”.

Чисто формално, Михайлова смята, че е възможно ВСС, който е с изтекъл мандат, да назначи нов главен прокурор, но посочи: „От друга страна, гласовете отвън са еднозначни, че не е редно да се прави. И е правилно да не е редно. Това ще е поредният голям скандал”, смята тя.

Според нея, на фона на разпада на институциите и недоверието към тях, такова действие ще засили недоволството на хората.

„Създаването на конституция и промяната на конституция са толкова важни неща, че не може да изненадваш хората и избирателя. Това е нещо, свързано не само с морала на тези, които ще правят промените, но и с отговорността, че правиш нещо за много хора навън. Това е сложна и високоотговорна задача”, заяви преподавателят по конституционно право.

Михайлова засегна и темата с връчването на втория мандат на „Продължаваме Промяната - Демократична България” и призива на Румен Радев той да не бъде изпълняван. „Това, което направи президентът, според мен, най-малкото е признак на недобро държавническо поведение. Толкова много личеше неприязънта. Не може да излъчваш толкова непоносимост. И да са вредни, има начин да се направи по един по умерен начин. Това е държавен глава”, е мнението ѝ.