Екатерина Захариева: Ако успеят да се разберат, ще имат правителство с участието на мафията

Не съм изненадана от това, че президентът връчи третия мандат на БСП, заяви депутатът от ГЕРБ

Новини
10:17 - 18 Юли 2022
4158
Екатерина Захариева: Ако успеят да се разберат, ще имат правителство с участието на мафията

Не съм изненадана от това, че президентът връчи третия мандат на БСП. Това е логично и очаквано. Това каза за БНТ депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Аз не знам те как ще забравят червените си линии, думите, които си изричаха един на друг. Те имаха по-остра реторика още преди "Има такъв народ" да напуснат правителството. Те си разменяха такива реплики, които не се разменяха и между опозицията и управляващите в парламента. Те се наричаха "мафия" и какво ли не беше. Тоест те, ако успеят да се разберат очевидно ще имат правителство с участието на мафията, защото "Продължаваме промяната" и особено Кирил Петков и Асен Василев наричаха Слави Трифонов и неговата партия мафия", коментира Захариева.

„Правителството осем месеца няма програма и всички важни решения в този парламент са взети благодарение на опозицията. За нас този парламент е изчерпан. За първи път в историята - това е бюджет на опозицията. ГЕРБ не е в изолация. Това, което говори някой от "Продължаваме промяната изобщо не ме интересува. Всяка събота и неделя ние сме сред хората и изобщо не сме в изолация", заяви Захариева.

"Надявам се малко да се успокоят страстите в Република Северна Македония. Не малко, а много трябва да се успокоят. Видяхме какво се случва там, видяхме голямото напрежение, видяхме не само антибългарската реторика, антиепровейската, анти-НАТО. Върнаха се от реториката отпреди 30 години. Не пролича да искат да са членове на ЕС, въпреки че това бяха протести организирани от една партия, която е в опозиция. Това помага малко и на България, която винаги е казвала, че те трябва да се реформират дори да започнат преговори, защото ще е вредно и за РСМ и за ЕС ако не направят адекватна оценка на миналото и не започнат да гледат напред, не искат да се демократизират", каза още Захариева.

"2017 година нашето правителство постави тази тема изобщо в ЕС. Повече от 15 години темата за Западни Балкани не беше тема в ЕС. Поставихме я по време на нашето председателство - на първата лидерска среща. 2019-2020 година поискахме да видим и гаранциите в преговорната рамка, защото виждахме, че на двустранна основа ще бъде трудно. Подписването на договора 2017 година беше наистина исторически момент, защото 13 години този договор не беше постигнат. Въпреки всички критики - всички се позовават на този договор. И всичко, което България казва на Македония е - спазвайте си договора! Което означава, че премиерът Борисов тогава и Заев бяха визионери при подписването“, добави Захариева.

Захариева посочи, че не става въпрос за признаване от България на македонския език. Формулата за езика я имаме още в декларация от 1999 година, препотвърдена с договора през 2017 година: "Никога не сме си мислили, че всичките останали държави-членки ще трябва да приемат изцяло позицията на България по отношение на езика. Това, което винаги сме искали - да, има разлики, но написан е 45 година на основата на български диалект“.

По думите на Захариева това е добър компромис, има декларации, които ще бъдат част от целия пакет. Съветът ще отбележи, че България не признава съществуването на македонски език и стъпка по стъпка, с работата на историческата комисия, ще се стигне до съгласие за ясната формула и на езика.