Екатерина Захариева: Даваме пример на ЕС за борба с коронавируса

Първи с Германия въведохме мярката 60/40, похвали се външният министър

Политика
20:55 - 03 Април 2020
2420
Екатерина Захариева: Даваме пример на ЕС за борба с коронавируса

Следваме най-добрите практики, даже ги създаваме за борбата с коронавируса. Консултираме се с всички засегнати държави. Част от ограниченията ни се взаимстваха от други държави. Схемата 60/40 първа я приложихме. След нас ЕК въведоха тази мярка. Това заяви в предаването „Панорама” външният министър Екатерина Захариева.

"България и Германия стартираха мярката. Франция я обяви след нас", заяви Захариева.

На въпрос дали сме прибрали българите от чужбина, Захариева отговори: "Много още българи има в чужбина. Голяма част обаче са прибрани. Външно реагира бързо, срещаме трудности на европейско ниво за това да получим разрешение да кацне самолет от Европа. Все още има проблем в някои държави в Латинска Америка".

Препоръчваме хората да си останат там, където са отседнали. Ако се приберат у нас, с кортеж ще се извозят до домовете ни, предупреди външният министър.

По думите ѝ всяко едно правителство следи психическото състояние на хората, за никого не е лесно, но колкото по-стриктни са мерките, толкова повече ще съкратим периода.

Планът "Маршал" ще бъде следващият европейски бюджет, след като се овладее първата вълна от епидемията. В еврозоната дебатират помощта, за разлика отпреди 12 години, вече има създадени механизми. ЕК също реагира – 812 млн. лева много бързо са осигурени от европейския бюджет, тези средства сега са на наше разположение. Зелените коридори работят, убедена е Захариева.

Според нея е фалшива новина, че ЕС е немощен и ни е изоставил. Тя припомни, че ЕС е помагал на Китай, тогава когато е имал нужда от лекарства и лекари. Германия, Франция, Австрия са изпратили много повече маски в Италия, отколкото Китай, допълни тя.