Екатерина Захариева: Винаги сме подавали ръка на Скопие, а са ни отвръщали с безобразия (ВИДЕО)

Политика
18:31 - 22 Ноември 2020
2901
Екатерина Захариева: Винаги сме подавали ръка на Скопие, а са ни отвръщали с безобразия (ВИДЕО)

"Горенето на българското знаме в Северна Македония е безобразие. Откакто сме ги признали, България е подавала ръка многократно в трудни за тях моменти. Насреща виждаме недоброжелателност и неискреност. Това не може да се търпи. Трябва да отшумят емоциите и да започнат да действат с разум." Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в гостуването си на Илиана Беновска по Канал 3. 
 
Тя подчерта, че от наша страна няма омраза, а отношението на хората там към България и българите е стимулирано от властта в Скопие. 
 
"Там трудно се понася мнение, което призовава за разум. Надява се, че такава проява е решението на Зоран Заев да уволни директора на агенция МИА след неговите груби квалификации по мой адрес."


 
Захариева уточни, че сме били балансирани в отношението си към Скопие. Подали сме ръка през 2017, когато се появи новото правителство на Зоран Заев. Скоро след това е започнало да се забелязва все по-забавено действие по отношение на Договора за добросъседство. Не само в историческата част, но и за инфраструктурните проекти, езика на омразата и др.


 
"Когато позволих да се учудя, че държава-кандидат за ЕС, чества Тито, се усили говоренето срещу нас."
 
Захариева засегна и посланическите назначения. Тя отбеляза, че те не минават лесно. Даниел Митов, безспорна експертиза и кариера, беше отказан от президента Румен Радев. Президентът не е пожелал да сподели мотивите си.