Екипажът на SpaceX се готви за завръщане на Земята

Топ
14:50 - 01 Август 2020
2362
Екипажът на SpaceX се готви за завръщане на Земята

Двамата астронавти, които са екипажът на "Спейс Екс", се готвят да се завърнат на Земята, като паднат с капсула в океана, съобщи Асошейтед прес.

Това ще е първо подобно приземяване от 45 години и астронавтите са се подготвили със специални кесии, които да използват, ако им прилошее.

Частната компания "Спейс Екс" и НАСА планират да върнат астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен от Международната космическа станция на Земята в неделя следобед с капсула "Дракон", която да падне в Мексиканския залив край бреговете на Флорида.

Управлението на полетите следи внимателно движението на урагана "Айсая", който се очаква да достигне източните брегове на Флорида. Властите в Маями отправиха предупреждение за евакуация на плажовете.

Хърли сподели, че ако с Бенкен се почувстват зле и им се доповръща, докато се клатушкат в капсулата, очаквайки да бъдат изтеглени от океана, няма да е необичайно. Астронавтите, които са се връщали в началото на 70-те години от първата космическа станция на НАСА "Скайлаб", не са се чувствали много разположени след приводняването, отбеляза Хърли.

Нормално е да ти се повръща, когато се приводняваш, каза той по време на последната си пресконференция от борда на МКС, преди двамата с Бенкен да се отправят в събота към Земята.

Това ще е първо приводняване за "Спейс Екс" с астронавти на борда, то слага край на двумесечния тестов полет, който започна на 30 май.

Тогава "Дракон" на "Спейс Екс" се отправи към МКС от космическия Център "Кенеди" на НАСА - първо изстрелване на екипаж от американска земя от десетилетие. Капсулата се скачи с МКС на 31 май и оттогава двамата астронавти са част от екипажа на станцията, като извършиха опити и космически разходки. След като Хърли и Бенкен отпътуват, на борда на МКС остават трима души - един американски астронавт и двама руски космонавти.