Екоактивисти окупираха кинофестивала във Венеция

Над 300 души в бели гащеризони превзеха пространството, където филмовите звезди позират

Новини
21:26 - 07 Септември 2019
1609
Екоактивисти окупираха кинофестивала във Венеция

Активисти, борещи се срещу климатичните промени, протестираха днес за няколко часа на кинофестивала във Венеция, окупирайки червения килим в деня на церемонията по раздаването на наградите, предаде ДПА.

Над 300 души в бели гащеризони, които държаха знамена и плакати, превзеха пространството, където филмовите звезди обикновено позират пред фотографите, предава БТА.

В протеста се включи и венецианската група "НE на големите кораби", която се противопоставя на влизането на големи круизни кораби в лагуната на града.

След над седем часа окупация, без какъвто и да било отговор от която и да е институция и (организаторите на фестивала), активистите напуснаха червения килим и се отправиха обратно към лагера си, написаха демонстрантите в туит.

Активистите спечелиха одобрението на легендарния вокалист на "Ролинг стоунс" Мик Джагър. Той участва във филма, който ще закрие фестивала - трилъра "The Burnt Orange Heresy".

"Радвам се, че правят това, защото те са тези, които ще наследят планетата, а сме в много трудна ситуация", каза Джагър.

Той критикува американския президент Доналд Тръмп, че не е повел световната битка срещу промените в климата, а е решил "да тръгне в обратната посока", отменяйки законодателство за защита на околната среда.

Кинофестивалът във Венеция приключва тази вечер с връчване на наградата "Златен лъв" за най-добър филм и други отличия, включително за най-добри актьор и актриса.