Екоактивисти се залепиха за писта на летищата в Хамбург и Дюселдорф

Отменени са 17 пристигащи и 19 заминаващи полета, други закъсняват

Свят
14:26 - 13 Юли 2023
1298
Екоактивисти се залепиха за писта на летищата в Хамбург и Дюселдорф

Активисти за климата блокираха пистите на летищата в Хамбург и Дюселдорф, което доведе до закъснения и отмяна на полети на хиляди туристи, предаде АФП, предаде БТА и Дарик.

На летището в Хамбург всички полети бяха спрени в 06:10 ч. (04:10 ч. по Гринуич), след като няколко протестиращи от "Последното поколение" (Letzte Generation) прескочиха оградата за сигурност и се залепиха за пистата.

От летището съобщиха, че са били принудени да прекратят 17 пристигащи и 19 заминаващи полета, преди да възобновят дейността си, но предупредиха за нови закъснения през целия ден.

"Можем да потвърдим, че група хора получиха неразрешен достъп до територията на летището", се казва в изявлението на летището.

"От съображения за сигурност се наложи временно да бъде преустановено въздушното движение. В 9:50 ч. полетните операции бяха възобновени", се казва в съобщението, като се добавя, че на мястото е била повикана полиция.

Протестът съвпадна с началото на лятната ваканция в Хамбург, като по разписание бяха планирани повече от 330 полета с над 50 000 пътници.

Летището в Дюселдорф, четвъртото по големина в Германия, също

предупреди за закъснения и промени в полетите, след като няколко активисти се залепиха на пистата.

Групата Letzte Generation заяви, че протестира срещу "липсата на стратегия" на правителството за борба с климатичната криза.

"Правителството няма никакъв план как да намали емисиите в достатъчна степен, като по този начин открито нарушава законодателството за опазване на климата и оставя всички нас да влезем в климатична катастрофа", цитира се в изявлението Миха Фрей, един от протестиращите на летището в Дюселдорф.

Активистите от Letzte Generation, известни с това, че се лепят по пътищата, за да привлекат вниманието към извънредната ситуация с климата, разделиха общественото мнение с тактиката си.

През май германски прокурори нахлуха в домовете на няколко активисти като част от разследване по подозрения, че те "създават или подкрепят престъпна организация".

Активистите бяха глобени за нарушаване на движението или възпрепятстване на полицията, а някои от тях бяха осъдени.