Екоактивисти заляха с кафява течност базиликата Сан Марко във Венеция

ЕС
21:53 - 07 Декември 2023
4045
Екоактивисти заляха с кафява течност базиликата Сан Марко във Венеция

Климатични активисти напръскаха базиликата Сан Марко в центъра на Венеция с кафява смесица от кал, какао и вода, за да протестират, както те казват, срещу неадекватните политики за борба с климатичните промени.

Активистите са пожарогасители, за да напръскат с какао на прах, разредено с вода и втечнена кал, колоните на базиликата, която е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Целта им е била да привлекат вниманието върху необходимостта от спешни действия за климата и да накарат правителствата по света за предприемат нещо по въпроса. 

Акцията е била дело на шест членове на групата "Последно поколение", известна с подобни акции в други италиански градове и в други страни в Европа.

По време на акцията участниците в нея размахваха и плакати и снимки на други 12 членове на движението, които нямат право да напускат местопребиваването си заради друг протест, организиран на магистралата Рим-Чивитавекия преди няколко дни.

Участниците в днешната акция бяха арестувани от полицията. Те заявиха, че искали да бият тревога, че това не е било насилствен протест, че Венеция потъва заради правителствата, които не предприемат действия срещу климатичните промени.

"Днес онези от вас, които правят снимки тук и посещават базиликата са привилегировани. Вие сте последните, които ще можете да виждате тази църква над морското равнище", заявиха протестиращите.

Някои от присъстващите хора на площада надигнаха глас срещу протеста, но се твърди, че френски туристи  дъщеря му са се присъединили към климатичната акция.