Еколог пред Lupa.bg: Всяко трето дърво се отсича незаконно

Актуални новини
12:47 - 27 Април 2021
3123
Еколог пред Lupa.bg: Всяко трето дърво се отсича незаконно

Около една трета от годишния дърводобив е незаконен. Това в парични стойности е около 150 000 евро всяка година, обяви пред Lupa.bg Нели Дончева от програма "Гори" към екологичната организация WWF.

По информация на еколозите случаите, които стигат до съд или до ефективни наказания спри незаконен добив са изключително малко, а събираемостта на глоби е ниска (около 30% за 2020 г.). Това създава чувство за безнаказаност у извършителите.

Само около 4% от горите у нас са неповлияни от човешка дейност.

Според Дончева, горите на България имат ключова роля за предотвратяване на ерозията и опазването на източниците на 3,4-те милиарда куб.м. вода, използвани за водоснабдяване, в земеделието и рибарството, за производствени и енергийни цели. Горите са убежище за популациите на 43 световно застрашени видa животни и растения. Българските гори са място за отдих и туризъм и предоставят икономически и социални ползи за хората.

Над 50% от последните вековни гори в страната не попадат в защитени територии. Това означава, че те не се ползват с висока степен на закрила и във всеки момент могат да бъдат унищожени.

Дори горите в природните и национални паркове не са в безопасност.

В момента се прави опит чрез приемането на нови планове за управление на Пирин, Рила и Витоша да се отвори вратата към нови сечи в най-дивите части на планините, за да се удовлетворят съмнителни икономически интереси.

"България е една от малкото страни в Европа, които предприеха мерки за опазване на горите си в старост. Миналата година дори получихме награда за това, че предприехме стъпки за опазване на старите си гори. Преди няколко години с помощта на няколко неправителствени организации и Министерство на земеделието бяха изключени от дърводобив 109 000 хектара гори. Предизвикателството е тези гори да продължат да бъдат пазени", каза още Дончева.