Екология спести 180 млн . долара на Газпром

Компанията разработва технология за производство на зелен водород

Корпоративни вести
11:15 - 25 Март 2021
3787
Екология спести 180 млн. долара на Газпром

Намаление с 14% на веглеродните емисии предизвика финансов резултат от 180 млн долара печалба за Газпром. Това показва доклад, разгледан от Съвета на директорите на компанията.

През миналата година са били спестени общо 3,92 млн. тона топлинно-енергийни ресурси, в това число 3,27 млрд. куб. метра природен газ, почти 306 млн. киловатчаса електроенергия и 252 хил. гигакалории топлинна енергия.

Икономиите са постигнати благодарение на ремонтни дейности и въвеждането на модерни технологии за съхранение на газ, а също и оптимизация на използването на енергийните ресурси, отчитат от газовия гигант.

Един от важните показатели, които следят в "Газпром" са опасните емисии на метан. За целта регулярно се извършва оценка на техническото състояние на газопроводите и са въведени монитори, които следят за изтичането на газа.

По отношение на екологичните цели в компанията разработват и технология за производството на зелен водород от метан с улавяне на опасните за атмосферата газове. Плановете са водород и метан-водородни смеси да бъдат транспортирани през съществуващата газопреносна инфраструктура, включително и за износ.