Екоминистърът: Черно море е чисто

У нас
09:40 - 17 Август 2023
1597
Екоминистърът: Черно море е чисто

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов уеври, че няма никакво замърсяване на Черно море заради взривяването на язовир „Нова Каховка“. Самият риск морето ни да бъде замърсено бе много нисък и нищо от яз. „Нова Каховка“ не стигна до България. Няма нищо притеснително, освен замърсяванията, които ние си правим по родното Черноморие, каза ресорният министър пред bTV. 

Той посочи, че дюните по морето трябва да бъдат пазени и охранявани. Българското Черноморие е ценно и богато на природни дадености. Първо трябва да си съхраним природата, после да имаме по-висока стойностна икономика, както и по-високо качество на живот, отбеляза Юлиан Попов.

Юлиан Попов заяви, че държавата може малко да направи, защото пазарът определя съдбата на въглищните централи. България е страната с най-голям спад на въглеродните емисии в първото тримесечие на годината, отчете екоминистърът. Въглищните централи обаче нямало да могат да издържат дълго време на пазара.

Министърът заяви, че качеството на въздуха в България се подобрява, но не с тези темпове, които министърът иска. Той се надява, че всички градове у нас ще ускорят подмяната на отоплителните си системи, подновяване на автомобилния парк и на градския транспорт, който трябва да се електрифицира напълно.