Екоминистърът: Видяхте мечка? Спокойно, не се плашете!

Политика
08:30 - 25 Май 2022
6711
Екоминистърът: Видяхте мечка? Спокойно, не се плашете!

Екоминистърът Борислав Сандов, който е известен природозащитник, застана на страната на мечките, появили се напоследък в района на Чепеларе, и призова хората да не се стряскат, в случай на близка среща със зверовете.

"Мечката по принцип не е агресивен вид и е почти невъзможно да нападне хора. Това може да стане, само ако човекът застрашава малките й. За да се стигне до това животното да влиза в населеното място, вероятно има проблем с дейности, които се извършват на територията, която то естествено обитава. Това обикновено са дърводобив и туризъм", напомня Сандов.

По думите му най-добрият начин за справяне с проблема с мечките е да им се осигури достатъчно пространство като диви обитатели на природата, за да могат и те да съществуват в нея.

"Кафявата мечка е един от опазваните видове и механизмът, който ние развиваме през последните години е, когато има щети върху селскостопанска продукция, след оценка от комисия стопанинът да бъде компенсиран за тях.

Ако все пак мечката се окаже застрашаваща живота и здравето на хората, има процедура за отстрел, но обикновено търсим варианти да не се стига до там.

Ако в даден район мечките нямат достъп до храна, горските стопанства подхранват с ябълки и други храни, които се оставят по-навътре в дивата природа, за да се завърне там животното", пише още министърът от ДБ. 

И призова хората да не се притесняват при поява на мечка и да сигнализират регионалните инспекции по околната среда, ако такава се появи в техния район. "Стараем се нашите специалисти да реагират бързо, като се погрижат мечката своевременно да бъде изведена от населеното място и да се върне по своите места в дивата природа", увери Борислав Сандов.