Екопротести блокираха пътища и мостове в Сърбия

Президентът Александър Вучич обърна гръб на недоволните хора

Балкани
19:36 - 04 Декември 2021
1593
Екопротести блокираха пътища и мостове в Сърбия

Хиляди хора в Белград и други сръбски градове блокираха днес основни пътища и мостове, за да протестират срещу плановете за разработване на мина за литий, въпреки полицейските предупреждения и кампанията за сплашване, предприета от властите срещу демонстрантите, предаде Асошиейтед прес.

Скандирайки "Въстание! Въстание!", протестиращите спряха движението на главната магистрала, която преминава през сръбската столица. Във втория по големина град на страната - Ниш, бе блокирана главната улица в центъра на града, а в Нови Сад - мостът на река Дунав.

В Нови Сад футболни хулигани замеряха с камъни и бутилки протестиращите, които ги подгониха. Един хулиган бе тежко пребит. По време на двучасовите протести не се забелязваше полиция в униформи, отбелязва АП.

Екологичните сдружения критикуват популисткото правителство на президента Александър Вучич, че не се бори достатъчно със замърсяването на въздуха в балканската страна. Те са против два закона, приети в парламента, които според тях прокарват пътя за добив на литий от компанията "Рио Тинто" в Западна Сърбия.

Вучич игнорира днес протестите и замина за мястото, където международната компания планира да започне работа. Неговият кабинет заяви, че той иска да говори с местните жители за проекта.
Нашата цел е да имаме цивилизован разговор без натиск от улиците, каза Вучич пред проправителствената телевизия Пинк, добавяйки, че полицията няма да се намесва срещу протестиращите.

Много протестиращи се оплакаха, че полицейски служители са идвали в домовете им и са им заявили, че може да получат глоби и да има законови последици, ако участват в екологичните демонстрации. Активистката Даниела Вуйович от град Ниш заяви, че полицията е идвала в дома й сутринта, за да я предупреди, че протестът е равносилен на "криминален акт".

Полицията повтори предупреждението си, че протестите са незаконни и че организаторите трябва да понесат евентуалните последици. От полицията също посочиха специален телефонен номер и имейл адрес, ако някой иска да съобщи за насилие, предизвикано от блокадата.