Екотерор в Перник: ДАНС дири кой трови града

Актуални новини
15:31 - 03 Септември 2019
2154
Екотерор в Перник: ДАНС дири кой трови града

Замърсяването на въздуха на Перник е акт на терор, който всяка вечер взривява нашите граждани. Това обяви кметът на града Вяра Церовска на извънредна пресконференция с министъра на околната среда и водите Нено Димов, който пристигна в Перник заради многобройните сигнали и недоволството на гражданите от острата задушлива миризма, която се носи в града във вечерните часове и през почивните дни.

„При вчерашната ми нощна проверка, установих, че най-силно мирише при 10-то училище, бензиностанция „Шел” и други, уточни Вяра Церовска и допълни, че миризмата е много наситена.

ДАНС, МВР и Прокуратурата ще бъдат включени в залавянето на замърсителя, който трови всяка вечер Перник, стана ясно от думите на екоминистъра и кмета. Ще бъдат активирани още Районната здравна инспекция и цялата държава, за да се установи кой и как трови перничани всяка нощ.

„Благодаря на премиера Бойко Борисов, който тази сутрин много отговорно се зае с решаването на проблема на перничани с мръсния въздух“, каза Вяра Церовска.

Започват внезапни проверки на всички индустриални обекти на територията на област Перник, за да се установи кой замърсява въздуха в града, съобщи още Нено Димов. Той добави, че заедно с кмета Вяра Церовска са набелязали конкретни мерки.

Едната от тях е засилване на внезапните проверки при зареждането на ТЕЦ "Република", за да се види какво точно се гори. Освен това, заедно с кмета ще бъде направено искане до МВР, ДАНС, Прокуратурата, РИОСВ и РЗИ за провеждане на внезапни комплексни проверки на всички индустриални обекти в града и призова и активните граждани да имат свои представители в тях.


Внезапна проверка е правена и снощи в ТЕЦ "Република", съобщи кметът Вяра Церовска. Проверени са и обектите в района, но нарушителите отново не са установени.

"В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци. Това наистина е един изключително постоянен ад, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да позволя да бъде упражняван терор на перничани и категорично заявявам, че каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюваме победа“, заяви Вяра Церовска.

Министър Димов каза още, че има движение на отпадъци и че преди десетина дни е изпратил писмо до Митниците и до полицията за засилване на контрола на границата за нерегламентиран внос. „Ще се проверяват и камионите, които влизат в площадките за боклуци“, увериха от екоминистерството.

Хората в Перник от дълго време са притеснени, че се носи задушлива миризма, която според тях идва от ТЕЦ-а. Те твърдят, че там в последно време се изгарят боклуци и искат отговори от властите. Преди дни депутатът от левицата Таско Ерменков заяви, че боклуци от Италия неправомерно и опасно се изгарят в наши централи.