Екотероризъм: Заляха с петрол шедьовър на Густав Климт във Виена

ЕС
14:05 - 15 Ноември 2022 (обновена)
3192
Екотероризъм: Заляха с петрол шедьовър на Густав Климт във Виена

Активисти за опазване на климата заляха с петрол картина на Густав Климт в музея "Леополд" във Виена. Шедьовърът"Смърт и живот" е защитен с предпазно стъкло. "Можем само да се надяваме, че картината не е повредена", съобщават от музея в социалните мрежи.

Видeо от акцията е публикувано в групата "Последно поколение" в Twitter. В него се чуват и възгласи "Спрете унищожаването на изкопаеми." Един от активистите вече по традиция също се залепя за картината.

Вървим към климатичен ад, знаем за проблема от 50 години, а емисиите са повече от всякога. Горещи вълни, засушавания, провал да производството на храна, хората ще си чупят главите, защото няма какво да ядат", крещи един от активистите. Целта на активистите е определена явно заради спонсорството на OMV за нея, става ясно още от изявленията от видеото.

Остава загадка как екоталибаните са успели да внесат петрола в сградата на музея. В последните 2 седмици повечето музеи засилиха охраната и не позволяват на посетителите да влизат с раници и якета в залите. Не е позволено да се носят дори бутилки с вода.

Припомняме, че това не е първият подобен акт. Миналия месец активисти заляха със супа картина на Винсент ван Гог, а други пък замериха с картофено пюре картина на Моне в музея Барберини в Потсдам. Межудвременно над 100 музея излязоха с обща декларация с молба да не се посяга на шедьоврите на изобразителното изкуство.