Екозащитници: Затворете Делфинариума във Варна

Новини
14:02 - 01 Декември 2019
3394
Екозащитници: Затворете Делфинариума във Варна

Екоактивисти се събраха на протест във Варна и поискаха Делфинариумът в морската столица да бъде закрит. Пред кметството се събраха защитници на животните от организацията "Последната клетка".

Бунтът бе предизвикан след смъртта на бебе-делфинче през август, когато тръгна недоволството срещу собствениците на Делфинариума.

Природозащитниците изтъкнаха, че от съществуването на  атракциона до днес са умрели близо 20 делфина. Според тя, най-умните бозайници страдат от живота в плен. Недоволните са гневни, че делфините се дресират чрез глад и са хранени само по време на представления и тренировки.

Еколозите са категорични, че бозайниците са жертви на стреса от от шумните представления, тясното пространство на басейните и атракциите като "плуване с делфини". Те определиха дейността на Делфинариума за незаконна. В Закона за защита на животните се казва, че в шоу програми могат да участват делфини "най-малко трето поколение", а тук има само едно поколение отгледано в плен, твърдят защитниците на животните.

Протестиращите изтъкнаха, че в Западна Европа  от 90 делфинариума са затворени 60. Те са категорични, че Делфинариумът във Варна трябва да затвори врати незабавно.