Екрем Имамоглу: Благодаря ти, Истанбул!

Вие защитихте репутацията на демокрацията в Турция пред очите на целия свят, каза новият кмет на мегаполиса

Новини
08:59 - 24 Юни 2019
1565
Екрем Имамоглу: Благодаря ти, Истанбул!

Стотици поддръжници на кандидата за кмет на Истанбул от Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу се събраха, ликувайки, пред централата на партията, след като неокончателните резултати от преброяването на гласовете показаха убедителна победа на техния кандидат на вчерашните повторни избори за кмет на мегаполиса.

"Благодаря ти, Истанбул", заяви Имамоглу в реч, излъчена от телевизионните канали.

Вие защитихте репутацията на демокрацията в Турция пред очите на целия свят, който гледа", заяви той пред своите поддръжници.

Вчерашният вот се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу. Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Това е колосално поражение за Йълдъръм, но също и за Ердоган, заяви Берк Есен, преподавател в университета Билкент в Анкара, във връзка с резултата от вота.

Освен избори за кмет на метрополията вчерашният вот в Истанбул имаше стойност на тест за популярността на Ердоган и на неговата партия на фона на сериозни икономически турдности.

"Който спечели Истанбул, печели Турция", заявяваше многократно Ердоган,

За Ердоган ставаше въпрос да запази властта над един град с над 15 милиона жители, икономическа столица на страната, която той контролира от 25 години насам. За опозицията ставаше дума да нанесе на Ердоган първото му голямо поражение от идването на власт на неговата ПСР през 2002 г.

Десетки симпатизанти на ПСР се бяха събрали пред централата на партията в Истанбул след обявяване на резултатите, някои от тях със сълзи на очи.

На местните избори на 31 март ПСР загуби също контрола над столицата Анкара след 25-годишна хегемония на ислямо-консерваторите.