Ексцентричното "Семейство Адамс" се вихри в НДК

Провокативна музика, впечатляваща актьорска игра, невероятни костюми и "зловеща" сценография държат вниманието на зрителите в постановката на Пловдивската опера

Култура
15:55 - 09 Декември 2023
11365
Ексцентричното "Семейство Адамс" се вихри в НДК

Ексцентрично, елегантно, зловещо и бляскаво – такова е прочутото "Семейство Адамс", което се вихри успешно в едноименния мюзикъл, поставен в Пловдивската опера. Бродуейският мюзикъл беше показан премиерно в Пловдив през лятото на сцената на Античния театър, както и в Летния театър във Варна. Това е и негова първо представяне в България.

През зимния сезон спектакълът се играе при огромен интерес в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. "Семейство Адамс" ще гостува в София на 20 декември в рамките на Новогодишния музикален фестивал в зала 1 на НДК, а на 16 януари 2024 г. представлението ще гастролира в Старозагорската опера. Поради големия интерес мюзикълът на Държавна опера - Пловдив ще се играе в столицата и през февруари.

С мрачната си готическа визия, но пък изпълнен с много хумор, танци и пищни костюми, с всеотдайна актьорска игра и провокативна музика този спектакъл печели заслужени аплодисменти.

Керана се справя отлично с ролята си на зловещата Мортиша Адамс


За първи път в продукция на Пловдивската опера се използва и изкуствен интелект, за да се генерират елементи от мапинга по описанието на отделните сцени в мюзикъла.

Спектакълът е по музика и текстове на Андрю Липа и сценарий на Маршал Брикман и Рик Елис. След множеството филмови и телевизионни адаптации с участието на мрачното семейство, това е първото и единствено сценично представление.

Евгений Арабаджиев като Гомес Адамс също впечатлява с образа си

Всички герои са базирани на оригиналните рисунки на легендарния художник и карикатурист Чарлз Адамс, а не на популярните сериал и филм. Чарлз Адамс започва кариерата си през 30-те години в САЩ като автор на карикатури и комикси за различни издания, в които демонстрира своето черно чувство за хумор.

Част от повтарящите се в работите му герои стават известни като „Семейство Адамс“ и по-късно служат за основа на игрални и анимационни филми, както и на мюзикъл. Премиерата на Бродуей е през 2010 г., когато печели редица престижни награди.

Най-мрачната фамилия на света се развихри на Античния театър в Пловдив 


Режисьорът на българската версия на прочутия мюзикъл Петър Одажиев представя една добронамерена пародия на черната комедия с намигване на базата на рисуваните герои, популярни по целия свят. Историята на мюзикъла поставя тези известни персонажи в нова ситуация – порасналата Уензди се влюбва в „нормално“ момче и призрачното имение преживява кошмар.

Сценографът Петко Танчев използва точен мапинг по архитектурата на Античния театър и на Летния театър във Варна, както и на закритите сцени, на които спектакълът гостува, за да ги превърне в мрачния дом на семейство Адамс, в гробище или среднощна градина.

През лятото Летният театър във Варна се превърна в дом за мрачното „Семейство Адамс“

В ролята на зловещата и капризна Мортиша Адамс се вихри Юлия Йорданова-Керана, която напълно доказа, че владее не само музикалната, но и театралната сцена и нито един сложен в певческо и артистично отношение образ не може да й се опре. Гост-солистката е и Евита в едноименния музикален спектакъл и Мария Магдалена в „Исус Христос суперзвезда“ – и двете впечатляващи постановки по музиката на Андрю Лойд Уебър са в афиша на Пловдивската опера. 


Неин достоен партньор е оперната звезда Евгений Арабаджиев, който влиза в ролята на съпруга й Гомес Адамс. В образа на Уенздей Адамс не по-малко перфектна е Калина Костова. Виктор Ибришимов, който вече има завиден опит с талантливи участия в световни мюзикъли, поставени у нас, е в образа на любимия на Уенздей - Лукас Байники.

Цвети Пеняшки се развихря като забавния Чичо Фестър

Цвети Пеняшки, който е куклен режисьор и актьор, и тук след невероятната си роля на Пилат в „Исус Христос суперзвезда“, показва страхотна певческа и актьорска дарба, и извайва невероятно образа на откачения, но добър и ироничен Чичо Фестър.

Калина Костова като Уенздей и Виктор Ибришимов като нейния любим

В ролята на Мама Адамс е Димитър Ангелов, а на Пъгсли Адамс - Матей Минчев. Лърч е Николай Бачев, Мал Байники - Даниел Русев, Алис Байники - Марияна Панова, Братовчеда То и Нещото - Мария Атанасова. Публиката изключително много се забавлява по време на „Семейство Адамс“, спектаклите бързо се разпродават, което доказва, че постановката е на ниво.

Диригентът Вилиана Вълчева успява майсторски чрез оркестъра да предаде изпълнения с черно чувство за хумор живот в готическото Семейство. Хореографът Амедео Джунта включва модерни танци стил Бродуей, елементи от Боб Фоси и джаза, за да създаде хореография, която изпълва с енергия иначе мрачното Семейство.

Танците в постановката представляват „декорацията“ на сцената и са контрастът между костюмите и сценографията, а на финала зрителите ще се убедят, че това Семейство от отвъдното е всъщност много по-живо от нормалните семейства.

Художник на осветлението е Васко Лисичов, а диригент на хора е Цветан Цветков. Преводът на текста и на песните е на Цветомира Цонева. Мюзикълът се изпълнява на български със субтитри на английски.

Снимки: Александър Богдан Томпсън и Георги Ангелов