Екшън в Пловдив: Полиция озапти протестиращи да нахлуят в Общинския съвет

Недоволни от предложението за махане на паметника "Альоша" опитаха да нахлуят в сградата

Новини
10:21 - 17 Януари 2024
2041
Екшън в Пловдив: Полиция озапти протестиращи да нахлуят в Общинския съвет

Недоволни от предложението за махане на паметника "Альоша" опитаха да нахлуят в сградата на Общинския съвет в Пловдив по време на протеста им тази сутрин. Наложи се намеса на полицията, която ограничи достъпа на демонстрантите и те стигнаха само до фоайето.

Предложението за преместване на монумента е дело на общинските съветници от "Демократи за силна България" Владимир Славенски и Йоно Чепилски - част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Те искат паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство до края на годината. Според тях премахването на "Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим. 

Паметникът "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Голяма част от протестиращите са активисти на БСП. Те са издигнали плакати с лозунги

"Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко",

"История с референдум не се пази" и "На кого пречи символът на града "Альоша".

Предложението на ПП-ДБ за преместване заедно с още едно на ИТН - за провеждане на референдум по темата са обсъдени в комисиите, но на днешната общинска сесия няма да бъдат разглеждани. 

"Паметникът е символ на антифашистката борба - такива символи има и в Европа, и в САЩ. Това са хората, които са дали живота си, за да може светът днес да е свободен", каза пред БНТ един от протестиращите.

На място е и общинският съветник от ПП-ДБ Добромир Славенски, внесъл предложението за преместване на паметника.