Пловдивчани си бранят Альошата, не дават да се мести

Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет

Новини
08:22 - 17 Януари 2024
4042
Пловдивчани си бранят Альошата, не дават да се мести

Защитниците на паметника „Альоша” се събират тази сутрин на протест пред сградата на Общинския съвет на ул. „Авксентий Велешки” 20, където се провежда първата за тази година сесия.

Повод за това е предложението на двама съветници от ДСБ Владимир Славенски и Йоно Чепилски от ДСБ. Идеята им е монументът да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството на върха на Бунарджика.

Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града. Според Славенски и Чепилски паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото  национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.  

Предложението не е включено в дневния ред на сесията,

защото постоянните комисии на Общинския съвет решиха най-напред да се вземат техническо, правно и финансово становище от Община Пловдив и едва тогава да се обсъжда на сесията.

Протест обаче ще има. „Хората ще се събират сутринта пред сградата, за да заявят  гражданско недоволство. Ще се зачете декларация в защита на паметника, подкрепена от няколко структури”, потвърди Калин Милчев, съветник от групата на БСП.

Протестът ще е навън, а не на самата сесия, защото предложението на ДСБ няма да се обсъжда днес.

Зам.-кметът по строителството инж. Тошо Пашов каза, че не е получил указания да подготви становище за "Альоша”, уточнява “Марица”.