Ексклузивно в Lupa.bg: Банкерът на Луканов Атанас Тилев купува ЧЕЗ

Икономика
03:40 - 22 Юни 2019
28061
Ексклузивно в Lupa.bg: Банкерът на Луканов Атанас Тилев купува ЧЕЗ

Маститият бизнесмен от 90-те, близък приятел на ексразузнавача Бриго Аспарухов и личен банкер на покойния Андрей Луканов - Атанас Тилев, стои зад сделката за купуване на енергодружеството за Западна България, собственост сега на ЧЕЗ, научи ексклузивно Lupa.bg. 

Справка в официалните документи на "Еврохолд", която снощи подписа с чехите след провала на сделката с Гинка Върбакова миналата година, сочи, че зад акционерното дружество с множество миноритарни собственици, начело с Асен Христов, стои мътната фигура от 90-те години Тилев. Избягалият във Финландия и добил тамошно гражданство през 1997 г. бизнесмен е потенциалният нов собственик на ЧЕЗ. Неговият консорциум "Дару", който представлява огромен обръч от по-малки офшорни фирми, е в действителност големият акционер в "Еврохолд". 

Въпреки че "Еврохолд" се представлява у нас от Христов и неговите съдружници, всъщност в надзорния и в управителния съвет присъстват имената на повече чужденци, отколкото българи - всички с общи бизнес връзки с Тилев. Още по-любопитен е фактът, че един от ортаците на Христов, който му е и адаш - Асен Асенов, е собственик на няколко фирми за внос и продажба на автомобили, управлявани от Тилев и неговия брат Валентин - "Дару Кар", базирана в офшорната зона Лихтенщайн. Редно е да се спомене и че новият купувач на ЧЕЗ у нас се слави със завиден капитал, обявен официално в търговските регистри - от близо 200 милиона лева - около 30% от сумата, за която "Еврохолд" се е споразумял с чехите. 

Агент Румянцев, чието дело заличи лично Бриго Аспарухов, изскача от още една свързана с "Еврохолд" компания - "Дар Финанс", която също е подчинена на обръча "Дару". В този кръг влиза и небезизвестната "Нейчъръл Енерджи", където собственост има щерката на генерала - Светла, в съдружие с Валентин Тилев. 

От своя страна пък, "Еврохолд" държи почти целия капитал на голямото застрахователно дружество "Евроинс" със седалище в търговския мегапарк в "Дружба-1" в столицата. Там "топлата връзка" между София и Хелзинки е 66-годишната Мария Аврамова, чието име изскача или като представляващ, или като управител на всички горепосочени фирми у нас. Пикантната подробност е, че името на официалния представител на "Еврохолд" Асен Христов е било заличено от регистрите като собственик на повечето от тях на 6 юни - само 2 седмици преди да бъде обявена сделката с ЧЕЗ. Още по-интересно е, че неговият съдружник Асен Асенов е влязъл в открит конфликт с бившата своя партньорка Калина Халачева - дъщеря на бившия кандидат за вицепрезидент от АБВ Любомир Халачев. Из икономическите среди се говори, че тя е била харесана лично от Тилев да управлява една от фирмите за коли "Стар Моторс", но през последните години заверата им се разпаднала. Към днешна дата тя е запорирала въпросното дружество за няколко хиляди лева, дължими й от Асенов. 

Според наши източници в кв. "Драгалевци", където се намира внушителният палат на "финландеца", са започнали да се струпват през вечер по няколко лимузини със затъмнени стъкла. 

Припомняме, че Атанас Тилев бе разследван години наред и бе обвиняем по дело за безстопанственост заради фалита на "банката на Луканов" през 1996 г. за над 500 милиона лева. То обаче пропадна и до присъда така и не се стигна заради забавяне на магистратите до изтичане на давността му. Тилев не се е появявал публично у нас от 1997 г. Той е сочен за близък до експремиера Симеон Сакскобургготски и неговия министър Николай Василев, както и до фигури от висшия ешелон на БСП.