Облаците около "Еврохолд" се сгъстяват

Шефът на енергийната комисия Валентин Николов е притеснен от лошите оценки на "Фитч"

Новини
21:06 - 28 Юни 2019
7174
Облаците около "Еврохолд" се сгъстяват

Шефът на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов изрази притеснения за ниския рейтинг на дружествата на "Еврохолд" в навечерието на сделката за ЧЕЗ. Според него негативната оценка на кредитна агенция "Фитч" за дъщерните компании на Асен Христов може да доведе до твърде високи лихви по кредитите за покупката на енергото.

„Когато имаше възможност за подписване на договора на „Инерком“ за сделката за ЧЕЗ, предупредих, че не е ясно дали тя е финансово обезпечена. Сега КФН е направила съответните проверки, предстоят и от други институции. Важно е да са ясни нещата, да няма неясно финансиране. Евентуални проблеми биха оскъпили сделката“, предупреди председателят на енергийната комисия в НС.

„С удоволствие бих поканил на среща ръководството на новата компания, искаща да придобие ЧЕЗ, но към момента няма нужда. Интересно е дали биха запазили ръководството на дружеството“, добави Валентин Николов.

По думите му в обществото прекалено много преекспонираме сделката. „Пречупваме я твърде често през политическата лупа. „Еврохолд“ е листната на две борси, има голямо портфолио от дейности и финанси. Може да приключи сделката, въпросът е какво ще се случи оттук нататък“. Според Николов до края на годината ще се тръгне към приключване на сделката за ЕРП-то.