Извънредно в Lupa.bg: Проблеми в "Еврохолд" преди сделката за ЧЕЗ

"Фитч" постави негативна оценка на 3 от дъщерните дружества на холдинга на Асен Христов

Актуални новини
16:34 - 28 Юни 2019
8871
Извънредно в Lupa.bg: Проблеми в "Еврохолд" преди сделката за ЧЕЗ

Международната рейтингова агенция "Фитч" (Fitch) постави негативна оценка на 3 от дъщерните дружества в структурата на „Еврохолд“. Причината – авторитетната агенция оценява като рискова за състоянието им сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на "Фитч".

Според известнието агенцията поставя оценка RWN - “под наблюдение с негативна перспектива” за дългосрочния рейтинг и рейтинга за финансова стабилност на две дружества, опериращи на българския пазар - „Евроинс“ и ЕИГ Ре, както и на дъщерната фирма на „Еврохолд“ в Румъния – Евроинс Румъния Застраховане и Презастраховане. Третата компания вече имаше проблеми заради огромна ликвидна дупка. Затова, под натиска на румънските регулатори, премина през двугодишна оздравителна програма. Именно заради тези проблеми и Гръцката национална банка на три пъти, последният от които в началото на тази година, отказа на друга застрахователна фирма от структурата на „Еврохолд“ да придобие „Креди акрикол“, която в южната ни съседка оперира на животозастрахователния пазар.

Собственикът на "Еврохолд" Асен Христов. Снимката не е колаж

В отказа си от Гръцката национална банка подчертаха, че кандидатът разчита предимно на външни заеми, а не на собствени капитали. „Ако се даде възможност на дружеството на „Еврохолд“ да влезе в Гърция, това ще доведе до необмислено нарушаване на балансите и европейските принципи на застрахователните пазари. Тази политика на вземане на външни кредити може да предизвика сериозна заплаха за кандидат-купувача и да го направи неплатежоспособен“, пише в решението на регулатора в Атина.

От съобщението на "Фитч" пък става ясно, че и в случая с покупката на ЧЕЗ от „Еврохолд“ разчитат на под 25% собствен капитал. Цената, която холдингът трябва да плати за активите на ЧЕЗ у нас, ако сделката бъде одобрена от българските регулатори – КФН, КЗК и КЕВР, е в размер на 335 млн. евро. За над 75% от парите обаче холдингът разчита на външни заеми, става ясно от него. „Планираният висок дял на дълга в структурата (минимум 75% от стойността на придобиването) може значително да намали разпределимите печалби от активите на ЧЕЗ, особено в началото, предупреждават от агенцията сега“, посочват „Фич“. От агенцията очакват трансакцията да увеличи степента на задлъжнялост на „Еврохолд“ заради вида на сделката и предполагат, че холдингът ще осигури допълнителна подкрепа за структурата на финансиране, за да защити своите своите инвестиции. Подобен сценарий може да окаже допълнителен натиск върху капитализацията и/или финансовия ливъридж на холдинга, считат от агенцията, като се посочва също, че е възможен висок риск, свързан с възможностите за обслужване на дълга на активите на ЧЕЗ.

Оценката на международната агенция е поредна сигнална аларма за състоянието на купувача, който ако успее да финализира сделката ще държи контрол над фирма, доставяща тока на една трета от България.

Засега нито един от тримата регулатори, които трябва да се произнесат по сделката, не го е направил. От Комисията по финансов надзор, която стартира проверка на състоянието на „Еврохолд“ още през април, все още не са огласили резултатите от нея. Преди няколко дни обаче изпратиха доклад с изводите си и установените факти на прокуратурата и ДАНС, а също и на НАП, откъдето от своя страна започнаха проверка. От КЕВР, отново преди няколко дни, започнаха да пишат критерии за оценка на сделката.