Борисов: Питайте Цветанов за "Еврохолд"

ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев, няма да пипаме данъците, обяви премиерът след Коалиционния съвет

Актуални новини
11:25 - 25 Юни 2019 (обновена)
8067
Борисов: Питайте Цветанов за "Еврохолд"

Не знам кой стои зад "Еврохолд". Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБ. Колкото БСП могат да питат за Жан Виденов, толкова и нас за Цветанов. Това изненадващо обяви премиерът Бойко Борисов след края на Коалиционния съвет, помолен да коментира сделката за ЧЕЗ, цитиран от "Епицентър". Той уточни, че дружеството, което иска да купи ЧЕЗ, ще има проверки на КЕВР, КЗК и КФН.

ГЕРБ продължава да стои зад позицията за 1 лев субсидия за партиите, подчерта премиерът. И допълни: "Коалицията реши да не се променят данъчните закони в рамките на мандата, защото влизат в противорчеие с коалиционните споразумения."

Съветът на управляващата коалиция е решил до края на юли да бъдат променени Законът за политическите политическите партии и Законът за държавния бюджет с цел намаляване на политическите субсидии. 

Партньорите в управлението - ГЕРБ и "Обединени патриоти", обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събра, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Всички сме на мнение, че субсидиите трябва да бъдат намалени, заяви на брифинг след заседанието на Съвета лидерът на НФСБ и съпредседател на Обединени патриоти Валери Симеонов.

Ние ще инициираме консултации в парламента още тази седмица, за да намерим разумния баланс, тъй като двата закона трябва да бъдат разгледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили.

Поставили сме срок те да минат през зала до ваканцията на 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме промените за субсидиите, заяви Симеонов.

Взехме решение до края на юни месец отново да се проведе Коалиционен съвет, на който да се направи преглед това, което е изпълнено досега, каза зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов. Ще се съберем, ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да засилим. Ще отчетем успехите и ще обсъдим това, което трябва да наваксаме, посочи Чуколов.

"Като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени на разговори от "Обединени патриоти", които те ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега Министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече", подчерта Борисов. 

Патриотичните формации подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение за 1 лв. държавна субсидия, но поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване. За свикването на спешния Коалиционен съвет настоя лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който днес допусна, че е възможно разногласията в управляващата коалиция по темата партийни субсидии да я разклатят. Преди началото на коалиционния съвет той каза, че темата трябва да се отложи във времето.