Ексклузивно в Lupa.bg: Димитър Баненкин: Бивше гадже ми се обади и ми каза: "Когато те видях по телевизията разбрах, че синът ми е от теб!"

Изповеди
16:15 - 16 Януари 2020
22690
Ексклузивно в Lupa.bg: Димитър Баненкин: Бивше гадже ми се обади и ми каза: "Когато те видях по телевизията разбрах, че синът ми е от теб!"

Известният актьор Димитър Баненкин изненадващо узна, че има 31-годишен син. Звездата от сериала "Скъпи наследници" сам съобщи на приятелите и познатите си във фейсбук щастливата и същевременно неочаквана новина. "Така се случват хубавите неща! Преди близо десет месеца разбрах, че освен прекрасна дъщеря, имам и чудесен син на 31 години...! Т’ва е положението!", написа в социалната мрежа харизматичният артист, като публикува и обща снимка на децата си. Талантът от Сатиричния театър разказа първо пред Lupa.bg как е разбрал, че има син и как е минала първата им среща. Димитър Баненкин сподели, че е много горд и щастлив от тази новина и макар че момчето е вече голям мъж се надява двамата да намерят пътя един към друг.

- Г-н Баненкин, как разбрахте, че имате син на 31 години?

-  Майка му ми се обади по телефона. Тя се представи и каза, че някога сме учили заедно. В първия момент не можах да се сетя за кого става дума. След това се сетих и си спомних, че с нея имахме връзка. Няма да споменавам името й от уважение към нейното лично пространство. Впоследствие всеки си хвана пътя – тя се омъжи, разпределиха я в някой от театрите в България, аз заминах за Германия. Там се ожених и се роди дъщеря ми Миа. След като ми се обади майката на сина ми пожела да се видим. В началото не знаех за какво става въпрос. Помислих, че е нещо по работа. Оказа се, че тя не е в София и аз тогава й предложих: „Добре, кажи ми го по телефона.“ „То е за личен разговор, за разговор на четири очи“, каза ми тя. И аз отвърнах: „Окей, да се видим тогава, когато си в София.“ В края на краищата се срещнахме един петък и тогава тя ми каза, че смята, че синът й е от мен.

- Не се ли шокирахте?

- Не, напротив, много се зарадвах. Попитах я: „Сигурна ли си?“ и тя каза: „Да.“ Попитах я на колко е години и тя отговори, че синът ни е на 31 години. Казах: „Това е чудесно. Аз винаги съм искал да имам дъщеря и син.“ Майчиният инстинкт за мен е нещо много важно. И го оценявам. Бившата ми приятелка ми разказа, че ме е гледала преди 5-6 години в някакъв сериал. „В момента, в който те видях разбрах, че това е синът ти“, каза ми тя. Бившата ми приятелка е омъжена от доста време за успешен психолог, който я е посъветвал: „Иди при мъжа си, срещни се с него и му кажи, вместо да се чудиш и да се питаш постоянно“. И така стана цялата работа.

- Как се казва синът Ви?

- Иван.

- Установихте ли официално бащинството чрез ДНК-тест?

- Да, разбира се. Майка му ми предложи да направим ДНК-тест. Това беше логично, защото за да представя сина си на семейството си и за да го запозная с дъщеря ми, със сестра ми, с майка ми и баща ми, с племенниците, трябва да направя ДНК-тест. Да не стане така, че ще го запозная, пък после да се окаже, че не е вярно, което щеше да е някакъв абсурд. Направихме ДНК-тест, но ситуацията беше сложна. Майката на сина ми намери мястото. Аз трябваше да вляза точно половин час след тях. Той не е кръвен, а се прави чрез едни памучни клечки и чрез натривка в устата. Историята беше ала Джеймс Бонд. Аз бях точно пред тази лаболатория, те излязоха, качиха се на колата, тръгнаха нанякъде. Аз слязох от моята кола, качих се, направих теста и след една седмица излезе резултатът, който показа 99,99 %.

- Докато не те е видяла на екрана твоята бивша приятелка никога не е подозирала, че всъщност ти си баща на детето, така ли?

- Не. Тя е мислила, че е от нейния съпруг, с когото по-късно се е развела. Двамата са се разделили, когато Иван е бил на 4 години, което много улесни фактът да му кажем, че аз съм баща. Той е израснал де факто без баща.

Децата на Димитър Баненкин - дъщерята Миа и синът Иван

- А Иван как прие новината?

- Много спокойно го прие, точно заради този факт, че не е израснал с мъж до себе си. Иван е доста умен и не го казвам само защото ми е син. Той е много добре възпитан от майка си. Много готино момче е. Живее в София. Има приятелка от 8-9 години и са заедно. Поддържам редовно контакт с него. Когато разбра, че съм му баща Иван каза нещо много умно: „Това беше лесно. Сега вече знам. Трудното предстои да кажем на близките и на приятелите си.“ И беше абсолютно прав. Специално за моите близки нямам никакви проблеми, знам как ще реагират те. Сестра ми беше единствената, на която казах преди теста, че може би имам син. Показах й снимка и тя ми каза: „И какво, на теб не ти трябва ДНК тест! Той изцяло прилича на теб!“

- А дъщеря Ви зарадва ли се, че има брат?

- Миа прие много възторжено цялата история. Те се влюбиха един в друг, нямате си представа какво чудо беше, докато тя беше тук.

- Синът ви вече ще носи ли Вашата фамилия?

- Да, той иска да вземе името и аз нямам нищо против. Напротив, много се радвам, тъй като някой трябва да продължи фамилията. Даже препоръчах на дъщеря ми, ако един ден се омъжи да запази фамилията и да е Миа Баненкин с тире фамилията на съпруга си, което също е решение.

- Как един баща и един син биха могли да наваксат тези 30 години, в които е можело да бъдат заедно?

- Иван вече е пораснал, той е голям човек. Ако беше на 15 години аз като баща щях да се опитам да наваксам това време. Той вече е мъж, който работи, който се грижи за приятелката си, който има своите приоритети. Оттук нататък не ни остава нищо друго освен да поддържаме връзка, да се срещаме, да говорим, аз да му помагам със съвети и с каквото мога. Иван изгледа всички мои постановки.

- С какво се занимава синът Ви?

-  Той се занимава с риск мениджмънт в една фирма. Пътува много. Приятелката му работи в банка.

- А как мина първата Ви среща и какво си казахте?

- Беше много странно. Това се случи в същия ден, в който майка му ми каза, че ми е син. Аз поисках да го видя. Запазихме маса за пет души в един ресторант – той щеше да дойде с приятелката си, майка му също трябваше да дойде с една своя приятелка и аз след представлението. Беше много смешно, защото приятелката му каза, че отива до тоалетната. Майката на Иван каза: „И аз ще дойда с тебе.“ И приятелката й също добави: „Ама и аз ще дойда с вас“. И групово отидоха в тоалетната и останахме ние двамата сами. И тогава го попитах: „Иване, ти обичаш ли да ходиш на театър?“ Той каза: „Много отдавна не съм ходил.“ Аз му предложих да го поканя на театър и му казах: „Дай си телефона и ще ти кажа на кои постановки ще дойдеш.“ И така установихме контакт. Трите дами се върнаха на масата, но Иван все още нищо не знаеше. Той не разбра до деня, в който категорично не беше ясно, че ми е син.

- Визуалната ви прилика наистина е много голяма.

- Да, така е.

- Да са живи и здрави и двете Ви деца!

- Благодаря. Радвам се, че ги има.

Снимки: Личен архив на Димитър Баненкин