Ексконституционен съдия: Дилемата е дали да има избори през декември, или през март

Нека предложенията за промени на президента да бъдат обявени на обществеността, призова Румен Ненков

Политика
09:20 - 17 Август 2020
1997
Ексконституционен съдия: Дилемата е дали да има избори през декември, или през март

"Дилемата е дали да има избори през декември или януари, организирани от служебно правителство на Румен Радев, или редовни избори през март. За това е цялата битка”. Това коментира в предаването „Здравей, България” бившият конституционен съдия Румен Ненков.

„Премиерът Борисов каза, че депутатите от ПП на ГЕРБ ще внесат такова предложение, а те разполагат с това право”, коментира Ненков и припомни, че когато президентът назначи Иван Гешев за главен прокурор, започна консултации за промени в Конституцията.

„Обществеността очакваше да види какъв е резултатът от тези консултации. Някъде прочетох, че неговият правен съветник проф. Друмева казва, че имало някаква готовност, но поради това, че доверието в този парламент било изчерпано, предложенията ще бъдат внесени в следващия парламент. Очевидно тези предложения не са свързани с кардинални промени, защото не предвиждат Велико народно събрание. Не виждам пречка тези предложения на президента да бъдат обявени на обществеността”, заяви Румен Ненков.

Според него и прокуратурата, и президентът са нарушили конституцията. Докато прокуратурата обаче вече проявява известна сдържаност, от другата страна нещата доста са загрубели.

„Президентът подкрепя протести, които са направо противоконституционни. Вече и аз се настройвам против властта, защото не може да осигури гражданските права на другите хора”, заяви Ненков.

Според него заявката на премиера за Велико народно събрание е опит „и двете страни в конфликта да излязат с достойнство”.